Dikke mannen hebben grote kans op dikke kinderen (dus: eerst lijnen, dan voortplanten!)

09.06.2019 04:55

Het gewicht van een man is van invloed op de kwaliteit van zijn spermacellen. Aanleg voor obesitas kan daardoor worden doorgegeven aan zijn kinderen. 

Dat stellen Deense onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cell Metabolismop basis van onderzoek in de beginfase.  Een deel van het onderzoek bestond uit het testen van sperma van zes mannen die onder het mes gingen om af te vallen. Het sperma werd getest voor de operatie, een week na de operatie en een jaar later. Volgens onderzoeker Romain Barres waren veranderingen in het sperma al na een week te zien en ook een jaar later nog.

De veranderingen die hij constateerde, zijn gelieerd aan de genen voor eetlust en hersenontwikkeling. De 5-jarige studie constateerde ook soortgelijke veranderingen in sperma bij dertien slanke mannen en tien zwaardere mannen. Het onderzoek is ook uitgevoerd op muizen en ratten. Zaadcellen van slanke en obese mannen hebben verschillende epigenetische kenmerken, die volgens de onderzoekers het gedrag van genen zouden kunnen veranderen.

“Als een vrouw zwanger is moet ze voor zichzelf zorgen”, zegt Barres tegen de BBC. “Maar als de implicaties van ons onderzoek waar zijn, dan zouden die aanbevelingen ook moeten gelden voor mannen.”

Lees ook: Wil jij een gelukkig kind? Neem een hond!