Omdat een keizersnede geen meevallertje is: de rauwe waarheid

24.08.2016 04:29
keizersnede

Raye Lee is de opmerkingen over haar keizersnede zat en deelt haar verhaal, want een keizersnede is – in tegenstelling wat velen haar vertelden – geen pretje. Raye Lee is moeder van een zoon en hij kwam per keizersnede ter wereld. Geen keuze uit luxe, maar bittere noodzaak.  Raye deelt op Facebook haar verhaal. 

Het was de pijnlijkste ervaring uit haar leven, de bevalling van haar zoon. En ja, een keizersnede noemt Raye gewoon een bevalling, want sommige mensen denken dat je niet echt bevallen bent als je een keizersnede hebt gehad. “Oh. Een keizersnede? Dus je bent niet echt bevallen. Niet écht. Wat gemakkelijk om de makkelijkste weg te kiezen.”

En dan gaat Raye los, want dit soort opmerkingen krijgt zij – en andere moeders die ook een keizersnede ondergingen – regelmatig. “Ach, ja, natúúrlijk. Het was een kwestie van gemak,” zo schrijft ze. “Het was hartstikke gemakkelijk om na 38 uur weeën (waarom nemen mensen toch meteen aan dat je bij een keizersnede geen weeën hebt gehad), uren puffen en een baby in levensgevaar in grote stress naar de OK te worden gereden. Ja, súper relaxed.”

En dan de opmerkingen dat je je psychisch niet goed genoeg had voorbereid op de bevalling. “De baby was in levensgevaar!”

Een keizersnede is geen meevallertje, niet gemakkelijk of plezierig. Het is hard werken. “Het was de pijnlijkste ervaring van mijn leven.” En dan moet het herstel nog beginnen. Want je buikspieren doormidden gesneden, de narcose die moet uitwerken en het enorme litteken dat moet herstellen.. Geen pretje.

Raye sluit af “Ik weet nu dat ik tot de groep badass moms behoort die een litteken hebben om te bewijzen dat er een baby uit me gesneden is en gelukkig kan ik dan navertellen.”

Lees ook: Wat niemand je vertelt over een ziekenhuisbevalling