Partners let op: dit zijn dé 10 geboden voor als je vrouw zwanger is

25.06.2022 06:00

Tja, je meisje verandert. Ze is vinniger, voller, heeft meer aandacht nodig, maar heeft minder (of opeens méér) zin in seks, ze is vergeetachtig en snel moe. Betekent automatisch dat jij je ook zal moeten aanpassen. Maar geen paniek, je hoeft écht niet 9 maanden op je tenen te lopen. Tenminste, als je je houdt aan deze 10 geboden kom je ’n heel eind.

Lees ook: Waarom een zwangere vrouw net een peuter is

  1. Gij zult niet loeren naar andere vrouwen. Ja nee, doe dat maar even niet. Het is op z’n zachtst gezegd even wennen dat haar lichaam verandert. Niet heel motiverend als jij dan je nek verrekt bij elk lekker wijf dat voorbij loopt. Bovendien zal ze wat jaloerser zijn dan normaal, maar ook dat kun je maar beter even slikken. Ze moet tenslotte haar nest verdedigen.
  2. Gij zult geen kutgrappen maken. Er kan natuurlijk zomaar iets in ’t verkeerde keelgat schieten, maar sommige dingen zijn not okay. Probeer vooral grappen over melktieten, dikke dijen of bolle buiken te vermijden. En pas ook op met ‘geintjes’ over dat ze hierna misschien wel uitgerangeerd is en zo.
  3. Wees attent. Je hoeft heus niet elke dag met een bos bloemen thuis te komen. Maar het is wel fijn als je haar nét iets meer aandacht geeft, net iets vaker vraagt hoe ze zich voelt en net iets meer probeert in te schatten waar ze behoefte aan heeft (en dat dan ook voor haar regelt).
  4. Eer haar buikje, uitgedijde heupen en bredere kont. Er groeit een kind in!
  5. Gij zult ondersteunen bij elke kotspartij. Haar naar achter houden, rug aaien, glaasje water pakken. Eigenlijk net als vroeger op zaterdagnacht, maar dan met een mooiere reden.
  6. Gij zult altijd zorgen voor ontbijt op bed. Of er in elk geval voor zorgen dat ze iets binnenkrijgt voor ze het bed uit moet. Zeker als je nummer #5 zoveel mogelijk wil voorkomen is dit een essentiële.
  7. Gij zult weten wat zij wel en niet mag eten. Zelf zal ze af en toe in blinde paniek schieten om een stukje kaas, vis of ‘was deze wel echt goed doorbakken?’ vlees. Aan jou de taak om het allemaal op te googelen, met haar mee te denken en vooral te zeggen dat het allemaal wel goed komt.
  8. Gij zult afspraken onthouden. Waarschijnlijk is ze niet meer de allerscherpste, vergeet ze soms opeens haar sleutels of wat er nou precies afgesproken was. Heel vermoeiend als ze jou dan ook nog moet helpen herinneren dat jullie weer naar de verloskundige moeten. Het gaat je veel gezeur schelen als je er zelf alert op bent. Oh ja, en voor je eigen bestwil: kom op tijd.
  9. Gij zult moodswings incasseren. Het ene moment ben je de allerliefste papa van de wereld, het volgende moment overweegt ze om het kind alleen op te voeden. En een blad voor de mond is dan ver te zoeken. Sorry daarvoor, ze bedoelt het niet zo. Soms zul je even moeten slikken, soms moet je extra lief zijn en soms moet je haar maar beter even met rust laten.
  10. Gij zult helpen in het huishouden. Hoewel je misschien hoopt op een epische schoonmaak-manie als gevolg van nesteldrang, zal het ook regelmatig op jou moeten aankomen. Zeker in de eerste en laatste periode heeft ze waarschijnlijk nul energie over om nog met een stofzuiger door het huis te razen. Bonustip: je maakt haar gelukkiger dan ooit door uit het niets zélf de was te gaan doen of spontaan de badkamer schoon te maken.

Lees ook: Brief aan alle jonge vaders