Grrrrrr. Wat je vriendinnen zeggen als je zwanger bent!

27.09.2014 14:30

Joy (3,5 maand zwanger) ging stappen met vriendinnen. Niet drinken was nog te doen, maar wat haar dronken vriendin op een gegeven moment zei, geloof je echt niet!  Het deed Joy koken van woede: “Ik wilde haar WURGEN!”

Vanaf het moment dat je zwanger raakt, ben je moeder. Het maakt echt niet uit dat je kindje pas 9 maanden later komt, want je hersenen worden meteen door hormonen beïnvloed. De eerste keer dat ik moedergevoelens kreeg, was ik volkomen verbaasd hoe sterk deze gevoelens kunnen zijn.  Toen kreeg ik pas door dat mijn leven zondemeer stond te veranderen!

Mijn vriendinnen en ik zijn erg close met elkaar en bespreken alles. Wij zijn niet op ons mondje gevallen en durven grove grapjes met elkaar te maken. Toen ik de meiden vertelde dat ik zwanger was, was ik een beetje bang voor hun reactie. Niet omdat ik dacht dat zij mijn nieuwe rol zouden afkeuren, maar omdat ik zelf nog niet wilde toegeven dat mijn leven op het punt stond te veranderen. Daarom heb ik ze meteen beloofd dat onze vriendschap voor altijd hetzelfde zou zijn en dat ik gewoon dezelfde Joy blijf als voorheen. Deze belofte werd meteen twee weken daarop op de proef gesteld. We gingen namelijk met zijn vijven naar Spanje voor een vrijgezellenweekendje.

Tijdens ons weekendje in Malaga heb ik de meiden een zwangerschapsapp laten zien. Deze app laat je door een vergelijking met vruchten begrijpen hoe groot het kindje in je buik is (van maanzaadje tot watermeloen!). Mijn baby was die week volgens de app even groot als een avocado. Het hele weekend hebben wij met elkaar gelachen om deze vergelijking. Telkens als we drankjes bestelden zeiden we: “Doe maar vier wodka lime en een appelsap, want dat vindt avocado zo lekker.”

Op een van de avonden gingen wij stappen. Aangezien ik pas 3,5 maanden zwanger was kon ik prima mee. Ik wilde absoluut niet ‘de moeilijke zwangere vriendin’ zijn en dacht steeds: “Hoe vaak trouwt je beste vriendin nou?! Dit is haar vrijgezellenweekend. Je moet die meiden laten zien dat je niets bent veranderd. Jij gaat tot de late uurtjes van de nacht op je hoge palen en in je korte rokje dansen.”

Wat ik mij  toen niet besefte was dat er meer bij zo’n avond komt kijken dan alleen maar niet drinken. Tussen alle zuipende mensen stond ik mijn avocado continue met mijn armen te beschermen. Als enige nuchtere op de dansvoer was ik ontzettend alert omdat ik bang was per ongeluk een elleboog in mijn buik te krijgen. Gelukkig hadden mijn vriendinnen niet door hoe ongemakkelijk ik me voelde.

Aan het einde van de avond liepen wij naar de taxi toe. Een van de meiden was nogal dronken en strompelde giechelend vooruit terwijl ze een paar keer tegen mij aan botste. Geduldig maar streng zei ik: “Lieverd, ik heb hele hoge hakken aan. Mijn zwangerschap is nog pril en het kan gevaarlijk zijn om te vallen. Je mag niet meer tegen mij aan botsen”. Zij keek mij aan en zei terwijl zij in de lach schoot: “Ach maak je geen zorgen…. Dan heb je in plaats van avocado morgenochtend lekkere guacamole!”

Toen sloegen bij mij de stoppen door.
In mijn hoofd schreeuwde een oerstem WURG HAAR!!

Nog nooit heb ik het gevoel gehad dat ik iemand zou kunnen doden. Dit gevoel was sterker dan mijn ratio en duurde gelukkig maar een tiende van een seconde. Net genoeg om mij behoorlijk te laten schrikken. Mijn lichaam was niet alleen bezig een nieuw mens te maken, maar ook een nieuwe mama. Een mama die voor haar kinderen alles opzij zou zetten en als een tijger voor haar welpjes zou vechten!
Dit oergevoel heeft mij doen beseffen dat mijn leven onvermijdelijk ging veranderen, omdat ik niet meer dezelfde persoon was. Het werd tijd om mijn nieuwe zelf te accepteren. Mijn lichaam bereidde zich voor om tijgermama te worden.

Mijn vriendin heeft mij toen ze de volgende dag nuchtere was, haar excuses aangeboden. Aangezien wij over het algemeen wel van grove grapjes houden kreeg ik bij de excuses een link naar een heerlijk recept voor guacamole.

 

 

 

Foto: Thinkstock.