Onderzoek: meer pijn als man bij de bevalling is

31.12.2017 00:10

Het is confronterend, maar waar: mannen kunnen tijdens de bevalling beter op de gang wachten. Vrouwen ervaren meer pijn als er een zenuwachtige aanstaande vader in de kamer ronddrentelt… 

Tegenwoordig is het niet meer dan normaal dat je man erbij is als jij de helse pijnen van de bevalling moet doorstaan. Samen uit, samen thuis. Geen excuses van: ‘ ik moet even een sigaretje roken’ of ‘misschien is het beter dat je moeder erbij is’. Dat gebeurde vroeger misschien, maar nu hoef je daar als man niet meer mee aan te komen.

En toch…uit een onderzoek uit 2015 van neurowetenschapper Katerina Fotopoulou van het University College in Londen blijkt dat de man de bevallende vrouw vaak stress en gêne geeft. Ze blokkeert en verspilt dan essentiële energie die ze juist nodig heeft voor de bevalling. Het effect valt hormonaal te verklaren: wanneer een moeder meer spanning voelt, produceert ze extra adrenaline, het hormoon dat ons laat reageren op gevaar. Dat belemmert de productie van oxytocine, een hormoon dat vitaal is voor de geboorte. Het brengt de weeën op gang.

Wat vinden jullie? Bij de volgende bevalling toch maar je man naar de gang sturen?