Kinderen en eten: zo zorg je ervoor dat ze allemaal hun bord leeg eten

24.01.2019 10:00
eten met kinderen Heinz pastasaus Vala

Eten met kinderen, het kan nogal een uitdaging zijn. Vooral de avondmaaltijd leidt in menig gezin tot gesteggel aan tafel. Vermoeiend en echt niet gezellig. Vala, moeder van drie en inmiddels door schade en schande wijs geworden, maakt het zich daarom makkelijk.

Och, ik had er zulke mooie ideeën over toen ik zwanger was van mijn eerste kind. Ik zou de sterren van de hemel koken voor mijn kroost. Alles vers, zelfgemaakt en gevarieerd. Mijn kinderen zouden bourgondiërs worden en alles eten. Omdat dat gewoon een kwestie van opvoeden was, vond ik. HAHA! Wat een grap. Dat weet ik, nu ik acht jaar en drie kinderen verder ben, maar al te goed. Inmiddels sop ik al jaren de etensresten waarmee woest weigerachtig in het rond gesmeten is van de muren, de grond en het plafond en ben ik de illusie dat er kinderen met een verfijnd smaakpalet bestaan geheel kwijt. Mijn oudste twee zijn acht en zes jaar oud en langzamerhand doen ze niet meer íedere avond alsof ik ze een bordje poep voorzet, maar ik hoef nog steeds niet aan te komen met een smakelijke boeuf bourguignon of een authentiek Italiaanse risotto. Om over mijn jongste telg, ook wel bekend als Arwen de Horrorpeuter, nog maar te zwijgen. Die leeft als het aan haar ligt op broodjes pindakaas en misschien een keer een partje mandarijn, maar dan heb je het ook wel gehad. Hoe het kan dat dat kind nog niet ten onder is gegaan aan scheurbuik weet ik niet, maar dat is een kwaliteit die peuters allemaal lijken te bezitten.

Heel lang vond ik het frustrerend, dat gemekker aan tafel iedere avond. Had ik me weer eens uitgesloofd om iets lekkers en gezonds te maken, gingen die nuffige neusjes omhoog omdat ze het niet bliefden. En nou zal ik niet beweren dat mijn kookkunsten die van Ottolenghi evenaren, maar wat ik ze voorzet is heus wel te hachelen. Bovendien maakte ik me grote zorgen als mijn kinderen weer eens in hongerstaking gingen, want ondanks het feit dat kleine kinderen lijken te kunnen leven van de lucht wil je als moeder toch dat ze met gevulde buikjes in hun bedjes liggen ’s avonds. Daarom heb ik het op een gegeven moment gewoon maar opgegeven. Niet om mijn kinderen eten te geven, maar om haute cuisine voor ze te koken. Nogal zonde tenslotte als je zoveel moeite doet en uiteindelijk alleen de hond copieus dineert. De meeste kinderen zijn nou eenmaal geen fijnproevers en die van mij al helemaal niet. Daarom is mijn motto tegenwoordig: waarom moeilijk doen, als het ook makkelijk kan? Want het kan dus heel erg makkelijk en snel.

Eén van de eerste lessen die je als ouder leert op het gebied van eten is: pasta is meer waard dan goud. Zelfs de kieskeurigste kleuter kun je blij maken met een bordje spaghetti met rode saus. En het mooie van pasta is dat je een maaltijd binnen 15 minuten op tafel hebt staan en dat je met de saus van alles kunt. Volstoppen met groenten bijvoorbeeld. Daarnaast weet ik bij een pastamaaltijd zeker dat alledrie die bordjes leeg gaan en ik zelf niet bezweet van al het koken en vervolgens totaal gedist als kok gedesillusioneerd achterblijf aan een tafel met borden waarvan nauwelijks gegeten is, of waarvan de helft tussen de naden van het laminaat verdwenen is. Snel en makkelijk dus. Met de Heinz [Seriously] Good pastasauzen heb je binnen een handomdraai een lekkere maaltijd op tafel. Geen gedoe met tomaten wellen, koken, roeren, pruttelen, roeren, op smaak brengen, maar enkel groentes snijden, saus erbij en klaar. Aan de sauzen zijn geen kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen toegevoegd en ze bevatten per pot zeven tomaten en andere hoogwaardige ingrediënten. Bovendien worden de Heinz [Seriously] Good pastasauzen met zorg bereid, de uien en knoflook hebben uren gesudderd zodat de smaken op en top zijn. Geen typische fabriekssmaak die sommige pastasauzen hebben. Uiteindelijk is dat toch wat je als ouder het liefste wilt: dat je kinderen met smaak eten, een beetje groente binnenkrijgen en dat jij niet uren in de keuken hoeft te staan. En die boeuf bourguignon, die bestellen we dan maar in een restaurant, als de kinderen een nachtje uit logeren zijn. Mét complimenten voor de chef natuurlijk, want tenslotte weet je als geen ander wat een beetje waardering kan doen.

Het succesrecept waarmee bij ons thuis altijd de bordjes leeg gaan (voor 5 personen):

Ingrediënten:
1 pak spaghetti
500 gram rundergehakt
2 uien, gesnipperd
4 paprika’s, in blokjes
2 teentjes knoflook
1 pot Heinz [Seriously] Good Pasta Sauce Traditional
Eventueel parmezaanse kaas en verse blaadjes basilicum

Hoe maak je het:
Fruit de knoflook, de ui en de paprika in een koekenpan. Voeg gehakt toe en bak tot het rul is. Kook ondertussen water voor de spaghetti. Voeg de pastasaus toe aan het gehaktmengsel en laat langzaam warm worden. Kook spaghetti, giet af en verdeel over de borden. Schep saus over de pasta et voila: dinner is served. Uiteraard met een beetje parmezaanse kaas en eventueel een blaadje basilicum, als je er bij je kinderen mee weg komt.
Eet smakelijk!

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Heinz [Seriously] Good pastasauzen, maar de inhoud is 100% van ons. Heinz heeft allang niet meer alleen tomatenketchup, maar ook het assortiment Heinz [Seriously] Good pastasauzen vol goede ingrediënten. Hiermee zet je supersnel een lekkere pasta op tafel. Kijk hier in welke varianten ze verkrijgbaar zijn. Probeer het eens! We zijn benieuwd wat je er van vindt. 
Advertisement