Zo vind je dé naam voor jouw baby

02.02.2015 13:33

Verwachten jullie in 2015 een kindje en wil je zeker weten dat jouw bloedje een unieke naam krijgt? Misschien is Erfolgswelle dan iets voor jou! Deze nieuwe Zwitserse ”service” helpt ouders bij het verzinnen van een compleet unieke babynaam. En daar gaan ze best wel ver in…

Voor het luttele bedrag van 27.374 euri huur je als aanstaande ouders bij Erfolgswelle een ”expert-team” in. Dat team bestaat uit 14 naam-bedenkers, 4 historici, 12 vertalers (zo weet je zeker dat dé naam niet achteraf per ongeluk Poepiestinkie betekent in het Swahili) en 2 juristen die gespecialiseerd zijn in intellectueel eigendom en merknamen.

Je krijgt vervolgens een lijst met 10 tot 15 verzonnen en tot kort daarvoor onbestaande namen waar je uit kunt kiezen, en als daar niets tussen zit volgt er nog een lijst met 10 tot 15 namen. Heb je een naam gekozen, dan brainstormt het team ook nog eens een positief verhaal voor die naam bij elkaar. (”Joybluessem? O, dat staat voor geluk, de subtiele verwerking van bloesem – maar dan anders gespeld! – wijst op nieuw leven, enne, blue is natuurlijk blauw, de kleur van rust en kalmte, maar blues staat ook voor onze favoriete muziek!” Dat was dan 27.374 euro alsjeblieft.)

Jammer genoeg wil Erfolgswelle-directeur Marc Hauser geen bedachte baby-namen delen. Wel licht hij het creatieve proces toe. In een interview met Buzzfeed zegt hij: ”We combineren woorden in een nieuwe volgorde. Het is als tekenen of het componeren van een muziekstuk; zoals alle creatieven transformeren we bestaande elementen in nieuwe, nog nooit gehoorde creaties. Of we vinden fantastische woorden die nog nooit gebruikt zijn als voornaam.”
Tja.

Gelukkig hebben Nederlandse ouders vaak geen enkele moeite met het verzinnen van een nieuwe unieke naam. In 2014 werden onder meer een Kamel, Toet, Twistaidinho, Jup, Æon en Y’cheäneliê geboren. Gratis en voor niets!

 

Beeld: iStock