Dokter Bernard strijdt voor medische basiskennis: “De eerste keer dat een kind onnodig sterft, vergeet je nooit meer.”

05.01.2018 04:55
Arts Bernard strijdt voor medische basiskennis: 'De eerste keer dat er een kind onnodig sterft, vergeet je nooit meer'

Weet jij wat je te doen staat als er een ongeluk gebeurt? Als iemand op straat in elkaar zakt, bij een heftige bloeding, of in het geval van brandwonden? Of wanneer er iets met je kinderen gebeurt? De meeste mensen niet. En dat frustreerde arts-assistent chirurgie Bernard Leenstra mateloos. Daarom begon hij Schok & Pomp, een start-up die snelle, goedkope en praktijkgerichte EHBO-cursussen aanbiedt.

Bernard is werkzaam als arts-onderzoeker in het UMC Utrecht. Als onderdeel van zijn opleidingstraject tot chirurg werkte hij een jaar als arts-assistent chirurgie op de Spoedeisende Hulp in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waar hij keer op keer te maken kreeg met patiënten die binnen werden gebracht in een slechte staat, die voorkomen had kunnen worden als er iemand in de buurt was geweest met degelijke medische basiskennis. Hij verklaart het zelf als volgt: ‘Mensen zijn vaak bang om in te grijpen, omdat ze niet precies weten wat ze moeten doen, en bang zijn om het fout te doen. Terwijl, stel dat je maar 50% goed doet bij het reanimeren, dan is het nog steeds 50% beter dan wanneer je helemaal niets doet.’

LEES OOK: Van de moeder die met haar peuter naar de EHBO ging

Bernards ervaringen op de Spoedeisende Hulp deden hem besluiten dat er iets moest gebeuren. “De eerste keer dat er een kind in je armen sterft, waarvan je weet dat dat met eerder ingrijpen wellicht voorkomen had kunnen worden. Dat vergeet je nooit meer.” Hij peilde in zijn omgeving waarom zo weinig mensen eigenlijk een EHBO-cursus volgen. De antwoorden waren bijna altijd: zo’n cursus is vaak te duur en te saai. Dus besloot hij naast zijn werk als arts een eigen bedrijf te beginnen, waarmee hij betaalbare, efficiënte en interessante EHBO-cursussen biedt. Schok & Pomp bestaat sinds 2017, en biedt een 3-uur durende cursus waarin een in het ziekenhuis werkzame arts je de medische basis van levensreddend handelen leert, voor 59 euro.

Ter vergelijking, een EHBO-cursus kost normaal rond de 200 euro, en neemt soms ook meerdere cursus(mid)dagen in beslag. Bij Schok & Pomp leer je in een middag of avond basiskennis zoals reanimeren, het herkennen van een beroerte, en wat te doen bij verstikking, brandwonden of een epileptische aanval. De cursussen werden eerst allemaal gegeven door Bernard zelf, maar inmiddels heeft hij een team van collega-artsen met dezelfde bevlogenheid verzamelt om samen met hem de lessen te leiden. Dit maakt de cursussen extra interessant, omdat ze aangevuld worden met voorbeelden en ervaringen uit de praktijk van de chirurgen en artsen. Aan het eind van de drie uur ontvang je een geldig EHBO-certificaat, en ben je in staat basishandelingen uit te voeren bij een ongeval of wanneer iemand onwel wordt.

Rijk worden is niet Bernards doel met Schok & Pomp: “Het materiaal voor de cursussen is duur, en de artsen die de cursussen geven moeten betaald worden, dus dat wil ik eruit halen. Maar ik hoef er niet rijk van te worden. Wat ik wil, is dat iedereen op straat de nodige medische bezit. Het kan niet genoeg benadrukt worden hoe ongelofelijk belangrijk dat is. Je kunt er letterlijk de dood mee voorkomen.

Ben je geïnteresseerd? Je kan je inschrijven via schokenpomp.nl, of door te mailen naar info@schokenpomp.nl. De cursussen worden gegeven in het UMC in Utrecht.

LEES OOK: Tip: wist je dat je een EHBO-workshop aan baby’s en kinderen kan volgen?