13 Baalmomenten van een peutermoeder

22.06.2019 05:00

Als er groenten gegeten moeten worden, of tanden gepoetst, of als je even snel naar de supermarkt moet: onder deze baalmomenten kom je als peutermoeder helaas niet uit.

Lees ook: 21 Rare dingen die elke moeder weleens tegen haar peuter roept.

1. Als het middagslaapje wordt afgeschaft

Oké, je wist dat het een keer zou gebeuren, maar die heerlijke uurtjes, die oase van rust zo midden op de dag… snik…

2. Als je linksaf wil…

…maar je peuter rechts. En je weet dat deze kwestie niet zomaar beslecht zal zijn.

3. Als er om halfzes ’s ochtends gezang klinkt

Gezang dat niet lang zal duren, omdat het elk moment kan omslaan in geschreeuw. En je weet dat je binnen afzienbare tijd beneden zit te duplo-en, hopend dat een mens niet zomaar bezwijkt aan zeventien koppen koffie.

4. Als je even snel naar de supermarkt moet

De combinatie ‘peuter’ en ‘even snel’ pakt sowieso zelden goed uit en vooral in supermarkten. Want in een winkelwagentje zitten is natuurlijk voor baby’s en een beetje peuter verlaagt zich niet tot dat niveau, maar wenst zelf te lopen, waarna de ‘ik wil het en ik wil het nu’-perikelen al beginnen bij de bananen.

5. Als er zo’n auto / trein / paard / boot voor een winkel in zicht komt

En als je niet snel genoeg bent om je peuter af te leiden met een niet-bestaand maar zeer interessant object aan de andere kant van de straat, zodat ie het betreffende speeltoestel niet in het oog krijgt.

6. Als er groenten naar binnen moeten

Je zult niet ontkennen dat er dagen zijn dat je wat aan de ondergrens van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten blijft, maar er zal toch zo nu en dan íéts naar binnen moeten, ten koste van zware onderhandelingen en een militaire exercitie.

7. Als je nog twee uur moet rijden en er al bij de eerste bocht geschreeuw vanaf de achterbank klinkt

Er bestaan ook kinderen die bij het starten van de motor al in slaap vallen, maar ben je toevallig niet gezegend met zo’n exemplaar, dan eh… succes.

8. Als je om acht uur ’s avonds heel stellig hoort ‘Niet! Slapen! Nee!’…

…en je weet dat het nog een lange avond gaat worden.

9. Als de iPad leeg is op een heel strategisch moment

Zoals wanneer je moet koken. Of bellen. En je peuter al een tikje aan de vermoeide kant is.

10. Als er tanden gepoetst moeten worden

Twee keer per dag dus. Of, nou ja, één keer als je jezelf eens wat gunt. Of eens in de twee dagen, maar dat gebeurt natuurlijk zélden…

11. Als je na zes keer dreigen weet dat je nu je straf moet uitvoeren en dat je daarmee een enorme driftbui gaat ontketenen

Je dacht dat je wel indruk maakte met je ‘als je nu niet heel snel op je stoel gaat zitten, is er straks géén ijsje’, maar helaas, je grootse dreigement ten spijt ligt je peuter nog steeds gezellig op de grond te spartelen. Dus moet je én een tegenstribbelend kind op een stoel zien te hijsen én de woede-aanval wegens het gebrek aan ijs overleven.

12. Als dat ene speelgoedje van drie millimeter groot dat al een tijdje kwijt is, ineens heilig is geworden

Je was zelf al vergeten dat het überhaupt bestond, tot je peuter ineens dat ene %#(^@Y*-poppetje opeist dat je al weken niet hebt gezien en dat zo klein is dat je het met een loep zult moeten zoeken, anders wordt het een lange, zware dag.

13. Als je je kind opdraagt een hand te geven bij binnenkomst en 37 mensen zien hoe dat dus niet gaat gebeuren

En je uiteindelijk die hand zelf moet vastpakken – plus de protesterende peuter die eraan vastzit – om te zorgen dat er een soort van handen wordt geschud en je niet meer zo goed weet waarom je hier een principekwestie van hebt gemaakt.

Lees ook: 17 Doodnormale redenen waarom peuters flippen.