10 x waarom een baby het beste excuus is (voor alles)

13.03.2022 06:00
Baby in eigen bedje

Annemieke ontdekt een gigantisch voordeel van haar baby: ze heeft het perfecte excuus voor afspraken waar ze geen zin in heeft.

Geen zin in verplicht sociaal en gezellig doen? Neem een baby. Nou ja, dat klopt niet helemaal natuurlijk, maar stel dat je er eentje hebt, dan kun je hem/haar perfect gebruiken om onder werkelijk iedere afspraak uit te komen waar je geen zin in hebt. Zelfs dat etentje bij je schoonouders wat al maanden op de planning staat, kun je last minute afzeggen zonder onbeleefd over te komen. Zeg gewoon een van deze dingen:

De baby slaapt

En je weet wat ze zeggen: maak nooit een slapende baby wakker. Dus ik weet dat we eigenlijk afgesproken hadden, maar ik laat haar toch maar slapen. Of we niet gewoon wat later komen? Nee, ze slaapt meestal heel erg lang. Volgende keer beter.

De baby is wakker

Nog steeds. Ze heeft vandaag nog bijna niet geslapen en daar wordt ze enorm chagrijnig van. Dus het lijkt me geen goed plan om te komen. We verzetten de afspraak liever. Een baby met een rothumeur, dat wil ik jullie gewoon niet aandoen.

Dat past niet in het schema van mijn baby

15u? Gaat echt niet lukken. Dan heeft mijn baby namelijk voorleestijd. En daarna is het knuffeltijd. Helaas. Voor één keertje van het schema afwijken? Nee, regelmaat geeft rust en dat is uiterst belangrijk voor baby’s. Misschien als ze wat ouder is. Een jaar of vier ofzo.

De baby moet een schone luier

En dus moet ik gaan, ook al zijn we er net 5 minuten. Haar hier verschonen? Beter van niet. Die kaklucht is heel penetrant en blijft nog dágen hangen, die wil je echt niet in je huis hebben.

De baby heeft honger

Dus moet ik gaan voeden. En aangezien jij geen voedingskussen voor een ergonomisch verantwoorde borstvoedingshouding en twintig hydrofieldoeken / flessenwarmer, -borstel en -sterilisator hebt, ga ik maar heel snel weer naar huis. Doei!

De baby is heel hangerig

Dus ik weet niet of het zo verstandig is dat we komen. Weet je, eigenlijk neem ik het risico liever niet. Stel je voor dat ze verkouden wordt. Of koorts krijgt. Of een of andere vage ziekte oploopt. Nee, wij blijven thuis vandaag.

Ik schat dat ik nog 4 minuten heb voordat de baby keihard gaat janken

Ja, ze lijkt nu inderdaad nog heel rustig, maar dat is stilte voor de storm, geloof me. Dat weet ik, moederinstinct hè. Dus we moeten nu echt gaan. Ik zou het heel naar vinden als ze hier alles bij elkaar krijst. Het was heel gezellig!

Als we teveel doen, dan zit ik vanavond met een hele vervelende baby

Ik wil haar overdag niet teveel nieuwe indrukken geven, want dan wordt ze onrustig en heb ik ’s avonds zo’n probleem om haar in slaap te krijgen. Dat moet ze allemaal nog verwerken, die indrukken. Gister was een drukke dag, dus daarom cancellen we vandaag. Ik hoop dat je het niet erg vindt, maar teveel stress is gewoon niet goed, vooral niet in het eerste levensjaar.

De baby krijgt borstvoeding

En moet dus iedere drie uur bij me zijn om te drinken. Dus hoe ik graag ik er ook bij wil zijn, dat lukt niet. Jammer, maar we doen het echt in de toekomst. Wanneer precies? Nouja, de WHO raadt aan de eerste twee jaar borstvoeding te geven, dus wat als je me in 2021 nog eens belt? Lijkt me een strak plan.

Ik kan de baby niet alleen laten

Een oppas? Nee, daar is ze echt nog veel te jong voor. En meenemen schiet ook niet op; weet je hoeveel die baby’s spugen? Trust me, dat is heel erg veel – ze kan zelfs projectielbraken. En was jij niet nogal gehecht aan je witte designmeubels…?

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

Lees ook: 8 Dingen die je doet als die eerste 12 weken eindelijk voorbij zijn