Baby’s en berg. Wat kun je eraan doen?

04.02.2016 04:55

Je kind heeft berg. Wattes? Berg ja. Een soort roos, maar dan voor baby’s. Het is een onschuldig kwaaltje, dus eigenlijk kun je het gewoon laten zitten. Maar onder het mom van het oog wil ook wat, kun je er natuurlijk best wat aan doen.

Berg komt bij de meeste baby’s voor en is onschuldig. Maar ook peuters en kleuters kunnen berg hebben. Berg is eigenlijk gewoon ingedroogde vernix (dat wittige laagje wat bij de geboorte op het huidje van je baby zit). Het is een vorm van seborrhoïsch eczeem, maar bij deze vorm zijn ook andere plekken van het lichaam rood en schilferig. Berg ziet eruit als geel-bruine korstjes die vastgekleefd zitten op de hoofdhuid van je kindje. Soms is de huid eromheen een beetje rood. Het jeukt niet en je baby heeft er geen last van. Het is ook zeker niet besmettelijk. Voorkomen kun je niet, het heeft te maken met hormonale veranderingen tijdens zwangerschap en het ene kind heeft er meer aanleg voor dan de ander.

Berg verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Maar misschien vind je het zelf niet zo’n fris gezicht of ruikt het muffig en kun je er dus wat aan doen. Vaak merk je dat wanneer je de berg los wilt krabben er wat kleine haartjes meekomen. Dit is niet erg, die groeien vanzelf weer aan. Het is alleen wel een tijdrovend klusje om alle berg eraf te halen.

Lees ook: 21 kwalen die je kind kan oplopen op het kinderdagverblijf.

Wat kun je nog meer doen om berg te verwijderen?
– Je kunt het hoofdje insmeren met olie (babyolie, zonnebloem- of olijfolie), eventjes laten inweken en dan met een zachte borstel voorzichtig de schilfertjes los kammen. Daarna spoel je het goed uit met water of een beetje babyshampoo.
– Een ander trucje is om de berg met een stukje karton of een pasje er voorzichtig af te schrapen.
– Er zijn gistdodende shampoo’s bij de apotheek verkrijgbaar, die helpen ook tegen berg. Informeer wel even bij je apotheek of de shampoo ook geschikt is voor baby’s en pas op dat het niet in de oogjes komt (prikt!)
– Dermatoloog Dr. Leenarts heeft speciale bergzalf wat je ’s avonds op de hoofdhuid van je kindje kunt smeren en een nachtje in moet laten trekken. De volgende ochtend kun je het voorzichtig met een babyborstel of -kammetje los kammen.
– Grootmoeders tip: een beetje rooibosthee mengen met de flesvoeding en twee zakjes rooibosthee in het bad. Het hoofdje hier helemaal mee nat maken en voorzichtig met een kammetje de berg eruit kammen. Herhaal dit welke week en na ongeveer drie weken zal de berg verdwenen zijn.

Lees ook: Kom hier met die waterpokken!