Back to school: dit zijn Barbara’s goede voornemens voor het nieuwe jaar

22.08.2016 11:00

Na een zwoele en kalme zomer, moeten we weer twee keer per dag het spitsuur in. Barbara heeft een paar top-ideeën om haar die drukke tijd door te helpen. Dit zijn haar beste voornemens…

Nu de zomervakantie bijna voorbij is, moeten we weer in het ritme zien te komen van iedere dag om 7 uur op, broodtrommeltjes vullen, appeltje in partjes verdelen, drinken mee, eten mee, rugzak op, go! Ook ’s avonds ligt er dan weer veel meer druk op. Waar we in de zomer nog wel eens lekker buiten blijven hangen en een pizzaatje gaan eten op een terras, moet er nu weer elke avond rond een uur of zes een maaltijd op tafel staan. Gezond, snel én makkelijk. Dat vind ik altijd weer een opgave, elke dag weer, en zeker zo aan het begin van het schooljaar als je weer keihard de routine in moet.

Voor dit schooljaar heb ik me dus voorgenomen het weer eens goed aan te pakken. Ik ga werken met een paar favoriete menu’s en die ga ik online bestellen bij ah.nl. Gewoon elke week hetzelfde; vier gerechten die er altijd in gaan + een kliekjesdag. In het weekend zien we wel weer.
En omdat het online gaat, maak je dus één keer een boodschappenlijstje dat je de week erop gewoon weer kunt gebruiken. Alles staat er dan op: van tussendoortjes voor in de broodtrommel en alle zware dingen die je steeds weer uit de supermarkt met je meesjouwt, tot de verse ingrediënten van de vaste gerechten. De dingen die de kinderen die week niet opaten uit hun broodtrommeltje, bestel je de week erop gewoon niet meer. Ideaal toch? Je kunt je boodschappen bestellen via de app of online en kiest zelf het bezorgmoment. Dat kan zelfs al om 07.00 uur ’s ochtends, voordat de kids naar school gaan. Tot 22.30 uur komen ze je boodschappen brengen tot in de keuken. Boodschappen doen was nog nooit zo makkelijk. En het leuke is, alle nieuwe klanten ontvangen een fruitbox bij hun bestelling. Je kunt kiezen uit appels of peren. Komt dat met het voornemen om gezonder te gaan eten ook gelijk goed!

Wat ik altijd in de trommeltjes doe is:

10 uur fruit
• Is maar een heel klein hapje voor nodig, maar omdat het ontbijt toch soms haasten is, doe ik er iets aan koolhydraten in.
• Nu ik twee kinderen op school heb mix ik van alles door elkaar heen en verdeel het in de twee trommels. Zoals:
• Een mix van fruit (uit die fruitbox dus), bijvoorbeeld een appel en een peer en dan de helft van de peer en de helft van de appel in beide trommels.
• Een zakje van die mini-crackers: ik doe er dan twee in het rommeltje van de jongste en drie in die van oudste.
broodtrommelLunch
Lastige: je wilt niet 2 x koolhydraten doen, maar vaak ontkom ik er niet aan. Mijn beste varianten zijn:
• Brood, een stuk komkommer/tomaatjes/wortel en bijvoorbeeld een stukje kaas/wat nootjes.
• Eventueel naast brood: (niet dagelijks) een naturel reep van noten/havermout, een bakje stokjes met smeerkaas, een stukje worst/kaas.

Diner
Voor ieder gezin gelden weer andere aandachtspunten, dat is heel persoonlijk. Mijn favoriete gerechten (althans, die van de kinderen…) zijn:

Moussaka
Vinden ze sinds onze vakantie op Kreta dus heerlijk! Ik maak de fijngesneden aubergine met ui en groente (prei, bleekselderij) vaak in het weekend even tussendoor, zodat ik die moussaka verder snel kan maken: oven aan, gehakt bereiden, gebakken aubergine met groente en wat tomaat erdoor, ondertussen aardappels koken (die je niet hoeft te schillen, gewoon in plakjes snijden, met schil en al koken en dan na 10 minuten puree van maken voor de bovenste laag Moussaka). Dit is mijn favoriete recept.

Chili con Carne
Iedereen heeft hiervoor zijn of haar favoriete bereidingswijze: bonen uit blik, gehakt, tomaat, veel groente er doorheen en soms een kruidenmix. Lekker een tortilla erbij, of taco’s, veel salade en zelf opscheppen maar. Ik gooi vaak op het laatst ook nog wat mais door de Chili.

_MG_6488 kopie

Pasta met broccoli
Dat is mijn snelste gerecht: je kookt de pasta met lekker veel broccoli, zodat de broccoli een beetje uiteen valt. Wie geen roosjes eet, krijgt zo toch een deel van de broccoli binnen. Voor de saus bak je spekjes, je gooit er wat slagroom bij en klaar.
Gaat het snelst met diepvriesbroccoli, maar echte is beter omdat je dan de steeltjes klein kunt snijden en als eerste met de spekjes mee kunt bakken. Daar zitten de meeste vitaminen in!

Pasta bolognese
Zowel de Chili als de Moussaka hebben deels dezelfde ingrediënten als pasta-bolo. Dus je kan ook een grote pan aubergineblokjes-groentemengsel-gehakt maken en daar voor drie gerechten uit putten. Voor de bolo doe je er dan extra tomaat in, ik doe daar ook vaak een paar handjes geraspte wortel in.

Kliekjesdag
Maak van alles lekker te veel zodat je op dag vijf kliekjesdag hebt: drie gerechten op tafel en kiezen maar!

Nou, en voor je het weet is het weer zaterdag en kan je je online boodschappenlijstje perfectioneren voor de week erop door alles te schrappen wat ze deze week nou weer verkozen niet te lusten….

Wil je ook hulp bij het opstarten na de zomervakantie?  Weer gezond gaan eten en je boodschappen tot in de keuken bezorgd hebben? Ah.nl ontzorgt je met de allerbeste service om je wekelijkse boodschappen in huis te halen. En alle nieuwe klanten die op ah.nl bestellen krijgen daar gratis een box appels of peren naar keuze bij, met de actiecode FRUIT1816. Deze actie is geldig t/m 17 september.

fruitbox2ah

Dit bericht wordt mede mogelijk gemaakt door Albert Heijn. Maar de inhoud ervan is 100% van onszelf.
Lees hier alles over ons advertentiebeleid.