De beste manieren om het kraambezoek de deur uit te krijgen

14.06.2020 05:01
kraambezoek

Ja hoor, daar zit je als net bevallen nieuwe moeder echt op te wachten. Terwijl de kraamhulp je net uitlegt hoe je de borstvoedingspads het beste over je imposante, doch druppelende tepels kunt leggen, gaat de voordeurbel. En nee, het is niet de postbode. Maar die aardige collega die al maanden geleden riep ‘dat ze zo van ontzettend kleine baby’s houdt’. Kraambezoek komt soms onaangekondigd. Ook als je op het geboortekaartje iets laat zetten met ‘teentjes-tellen’ en ‘even bellen’. Dat is oervervelend, net als kraambezoek dat te lang blijft hangen trouwens. Gelukkig zijn er (subtiele en minder subtiele) manieren om het bezoek de deur uit te krijgen.

Lees ook: 15 Dingen die je gaat missen van zwanger zijn

1) Je zegt: Gut, laatst in de krant zei iemand dat een kraambezoek hooguit 20 minuten mag duren.  – Dat je als kramende moeder überhaupt een krant leest, gelooft natuurlijk niemand. Want welke net bevallen vrouw leest nu een kránt? Maar volgens de Nederlandse etiquettedeskundige Beatrijs Ritsema duurt een kraambezoek wel degelijk maximaal 20 (twintig, twenty, veinte) minuten. En dat heeft ze in de krant gezegd. Twintig minuten. Overleven we wel, toch? Daarna, aldus mijn nieuwe beste vriendin Ritsema, kun je het kraambezoek ‘protocollair snel de deur uit bonjouren’.

 2) Laat de luier lekker lang doorstinken. Die groengele derrie die je kersverse kind in zijn luier maatje 1 produceert, die vind jij inderdaad ruiken naar een veld vol klaprozen (Thanks, moeder natuur). Maar je bezoek denkt daar anders over. Gewoon laten zitten de brij, en net doen alsof je niet door hebt dat de ganse woonkamer geurtechnisch is veranderd in een koeienstal.

 3) Zorg dat de koelkast leeg is. Wat nou, ongezellig? Straks gaan ze met z’n allen aan het bier, en zetten ze de tv aan want ‘Studio Sport’ begint zo. Na een beschuitje en maximaal één alcoholische versnapering, dient het bezoek de zaal te verlaten.

 4) Deze is voor moeders en vaders die niet constant kraambezoek willen ontvangen: houd een kraamfeest. Ja, dat klinkt ambitieus. En dat is het ook. Maar het is oergezellig en je kunt ongegeneerd om (heel veel) hulp vragen. Wij hebben het gedaan toen mijn dochter vier weken oud was (Ik werd 30. Ik wilde drank). De tafel stond vol lekkers, iedereen mocht alles zelf pakken. En alle gasten mochten om de beurt de baby vasthouden. Voor de kinderen waren er pannenkoeken, en de tv in de slaapkamer stond aan. Na een paar uur bleven wij glunderend van geluk achter. In een huis waar het pannenkoekenbeslag tot achter de wc zat en aan het plafond hing, dat wel.

 5) ‘Over vijf minuten komt mijn man thuis, hij wil je vast alles vertellen over de bevalling.’ In de categorie ‘zeer awkward’ valt wat mij betreft zeker: de jonge, weeë vader die kleurrijk vertelt over de bevalling. Geloof maar dat het bezoek als de wiedeweerga vertrekt. Succes gegarandeerd.

6) Baar meerdere kinderen. Dit geloofde ik niet toen ik net de eerste baby had geworpen. Maar het is echt zo, weet ik nu. Bij een tweede, derde of vierde baby, laat een deel van het kraambezoek het automatisch afweten. Want ze zijn toch al eens komen kijken, en dat was toch niet zo heel lang geleden? Prima, meer tijd voor jezelf – of wacht even: er lopen al een paar kinderen rond. Laat maar.

 Lees ook: 21 Dingen die je denkt als je 37 weken zwanger bent