Bizar! Deze vrouw is in haar eentje een tweeling

13.03.2018 04:50
Bizar! Deze vrouw is in haar eentje een tweeling

De Amerikaanse zangeres Taylor Muhl kwam er vorig jaar achter dat de verkleuring aan een kant van haar lichaam niet slechts een geboortevlek was, maar een teken dat ze in feite haar eigen tweeling is, en twee verschillende soorten DNA bij zich draagt. Hoe bizar is dat?

Taylor blijkt te leiden aan Chimerisme, één van de zeldzaamste aandoeningen ter wereld. Dit houdt in dat je eigenlijk een twee-eiige tweeling bent, die in de baarmoeder fuseert tot één persoon. Dan ben je dus ontstaan uit twee verschillende eicellen, waardoor je ook twee verschillende DNA-sets bij je draagt, in een lichaam. Chimerisme is heel zeldzaam. De precieze cijfers zijn niet bekend, maar het komt bij minder dan 1 op de 100.000 mensen voor.

Een ‘Chimeer’ kan enkel voortkomen uit een twee-eiige tweeling. Bij een eeneiige tweeling hebben de kinderen namelijk allebei hetzelfde DNA, dus als deze eicellen fuseren in de baarmoeder volgt hieruit een kind met een unieke DNA-set. De fusie van de twee bevruchte eicellen vindt meestal al een paar dagen na bevruchting plaats, waardoor de meeste vrouwen niet eens weten dat het kind in hun buik ooit deel uitmaakte van een tweeling.

Taylor kwam er pas vorig jaar achter dat zij eigenlijk uit twee verschillende DNA-sets bestaat, nadat ze bij de dokter was geweest voor een onderzoek. De verkleuring op haar huid komt voor het verschil in genetische materiaal tussen haar verschillende DNA-sets. Ze heeft als het ware twee huidskleuren.

https://www.instagram.com/p/BSCCwZAh0rE/

Taylors versie van Chimerisme is extra bijzonder, omdat deze aandoening meestal niet gepaard gaat met zulke duidelijke fysieke kenmerken. Naast de verkleuring op haar torso heeft Taylor nog andere opvallende fysieke afwijkingen. Zo is alles aan de linkerkant van haar lijf net wat groter dan aan de rechterkant, en aan de linkerkant van haar gebit groeit een extra tand. Helaas zorgt haar Chimerisme ook voor een aantal gezondheidsproblemen. Haar artsen vertelden haar dat ze in principe twee aparte immuunsystemen en bloedsomlopen heeft, wat problemen oplevert. Haar lijf bestrijdt cellen met het DNA van haar tweeling, waardoor haar immuunsysteem verzwakt is geraakt.

Sinds Taylor weet dat ze aan Chimerisme lijdt strijdt ze voor meer aandacht en begrip voor deze onbekende ziekte. Nu wordt de aandoening vaak niet herkent, omdat deze zo obscuur is en weinig voorkomt.

https://www.instagram.com/p/BdlcxVXBlYC/

Bron: Buzzfeed

LEES OOK: Zeven bizarre zwangerschapsadviezen die vrouwen vroeger kregen.