Uit onderzoek blijkt: borstvoeding is niet alleen goed voor je kind, maar ook voor jou!

10.07.2017 04:55
Uit onderzoek blijkt: borstvoeding is niet alleen goed voor je kind, maar ook voor jou!

Dat borstvoeding heel goed is voor je kind is inmiddels wel algemeen bekend. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het ook voor de moeder gezondheidsvoordelen oplevert. Zo vermindert een jaar lang borstvoeding geven mogelijk op latere leeftijd de kans op een hartaanval of beroerte.

Onderzoekers van Oxford University, de Chinese Academy of Medical Sciences en Peking University keken gezamenlijk naar data van 289.573 Chinese vrouwen. Bijna alle vrouwen waren moeder en geen van hen had hart- en vaatziekten bij het begin van de studie. Acht jaar later waren er 16.671 gevallen van coronaire hartziekten (waaronder hartaanvallen) en 23.983 beroertes. Vergeleken met vrouwen die nooit borstvoeding gaven, liepen vrouwen die dat wél deden een verminderd risico van 9 procent op een hartziekte en een verminderd risico van 8 procent op een beroerte.

Het gezondheidsvoordeel wordt groter naarmate je langer borstvoeding geeft, zeggen onderzoekers n.a.v. een studie in de Journal of American Heart Association. Vrouwen die minimaal twee jaar borstvoeding gaven, liepen een verminderd risico van 18 procent op een hartziekte en een verminderd risico van 17 procent op een beroerte vergeleken met vrouwen die nooit borstvoeding gaven.

De onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen waar deze gezondheidsvoordelen uit voortkomen. “Mogelijk kunnen de gezondheidsvoordelen worden verklaard door een snellere ‘reset’ van het metabolisme van vrouwen na een zwangerschap,’ aldus hoofdonderzoeker Sanne Peters. “Een zwangerschap heeft veel invloed op de stofwisseling van vrouwen, aangezien hun lijf vet opslaat voor de energie die nodig is voor de groei van haar baby en voor het geven van borstvoeding zodra de baby geboren is. Het langdurig geven van borstvoeding zou dit vet sneller en vollediger kunnen elimineren.”

In vergelijk met westerse vrouwen geven Chinese vrouwen langer borstvoeding: gemiddeld 12 maanden, terwijl westerse vrouwen gemiddeld op 6 maanden zitten. Naar aanleiding van dit onderzoek zouden we misschien hier in het westen een voorbeeld moeten nemen aan de Chinese vrouwen. Niet alleen voor onze kinderen, maar ook voor onszelf!

(Bron: Nu.nl)

Lees ook: Hoe ik na drie kinderen pas ontdekte waarom ik geen borstvoeding kan geven.