De briljante dingen die mijn peuter zegt sinds-ie leert praten

03.12.2017 05:00

Frankes zoon Olle (3) weigerde lange tijd, maar inmiddels heeft-ie door dat praten ook heel leuk kan zijn. Hij kakelt opeens de hele dag door en zegt de tofste dingen.

Wat Olle (net 3) allemaal zegt… Man, ik vind het briljant. En hij ook, want met elk woordje dat hij leert lijkt hij rustiger en zelfverzekerder te worden. Ging het tot nu toe niet best, inmiddels gaat het heel hard met praten en kleppert hij de hele dag door, over van alles en nog wat, totaal begrijpelijk en volkomen onverstaanbaar, over dingen in het verleden en in het heden, over gevoelens maar ook wetenschap. En daar zitten briljant komische dingen tussen, de dingen die hij zegt. Heel slimme woorden, waarvan ik denk: zo achterlijk is dat nog niet, zoals je dat daar zegt. Sterker nog: soms zit er veel meer logica in dan die arbitraire woorden die wij hebben gekozen om dingen mee aan te duiden. Kijk maar eens, wat een ingenieuze peuter ik in huis heb:

Lees ook: Deze 17 woorden krijgen een totaal andere betekenis zodra je kinderen krijgt

 1. Koeierij
  In plaats van boerderij. Ja, er werkt een boer op een boederij, maar er zijn ook koeien. Sterker nog, die koeien zijn in de meerderheid. Dus.
 2. Blote-benenbroek
  Korte broek. Allemaal een kwestie van perceptie, natuurlijk. Want is een bermuda-achtig modelletje een lange korte broek, een korte lange broek óf simpelweg een broek waar je blote benen in krijgt? Exactement.
 3. Verderkijker
  In plaats van een verrekijker. Met een verrekijker kijk je inderdaad verder, dus hier heb ik ook echt niets op aan te merken. Och, wat is mijn Olle toch een slim joch.
 4. Koekenhuis
  Oké, deze is een beetje ambigu. Het betekent pannenkoek en/of paddenstoel. Koekenhuis. Hoe hij aan deze komt weet ik niet precies, maar het bekt wel lekker en getuigt van fantasie. Toch?
 5. Neusvla
  Snot. Noemt-ie neusvla. Ik vind het een superleuke combinatie van 2 zelfstandig naamwoorden die in eerste instantie niets met elkaar te maken hebben, maar toch goed bij elkaar blijken te passen.
 6. Lien
  Zo noemt-ie zichzelf. Manlief is het er niet mee eens, maar aangezien ik van origine Rotterdamse ben en groot fan van Lee(n) Towers, vind ik het minder erg. Schattig, toch?
 7. Domme i.c.m. (van alles in te vullen)
  Domme is stomme, maar dat kan-ie nog niet uitspreken. En dus loopt hij, als hij boos is, stampvoetend rond: “Domme bank, domme stoel.” Hij zei ook heel veel “Domme mama” maar dat heb ik hem inmiddels afgeleerd. Mij een beetje uitschelden. Doe normaal echt.
 8. Tebelet, televee, televoon
  Alle schermpjes in huis klinken een beetje hetzelfde. Soms heb ik geen idee of-ie nou tv wil kijken of op de tablet een spelletje Candy Crush wil spelen, want hij spreekt alles een beetje binnensmonds uit, maar ik vind het wel handig dat-ie alles op een soort van dezelfde manier uitspreekt. Betekent dat-ie goed kan categoriseren. Ha!
 9. Hein
  Is de Appie. Maar dan anders. Zolang-ie niet mager is, die Hein, lijkt het me prima.
 10. Got-domme!!!
  Hoe hij hier aan komt, gééén idee. Echt niet. Heb ik hem snel afgeleerd, natuurlijk. Want vloeken doe ik natuurlijk niet. Wat denk je wel niet van me. Of, zoals Olle zou zeggen: “Weettemerniet”.

En, wat zeggen jullie kinderen voor grappige dingen? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina!

Lees ook: Hilarisch: twintigers raden woorden over zwangerschap en bevalling