Cursus wegsluipen in 10 stappen

06.11.2019 00:10

Oke, hij slaapt. EINDELIJK! Nu nog weg zien te komen zonder dat hij het merkt. Een kunst die Renée na twee slecht slapende baby’s onder de knie heeft. Ze geeft een korte cursus.

Lees ook: 25 Tekenen dat je tegen een slaapdelirium aan zit.

  1. Oke, succesvol wegsluipen valt of staat met goede voorbereidingen. Zorg dat je er zo bij zit dat je snel weg bent. En geen onnodig geluid maakt. Draai je stoel bijvoorbeeld al richting de deur, zo bespaar je een paar riskante extra stappen.
  2. Afhankelijk van de vloersoort, bepaal je vooraf geschikt schoeisel. Wij hebben bijvoorbeeld laminaat op de eerste verdieping die vrij glad is. Met blote voeten plak je daar altijd een beetje aan vast. Dat maakt bij iedere stap een soort zuigend geluid. Gevaarlijk, heel gevaarlijk. Dus ik doe mijn beste sluipwerk op slippers. Wel van die gevallen die niet hardop flip-floppen. Anders flip-flop je je kind zo weer wakker.
  3. Peer ‘m niet meteen, maar blijf tien minuutjes zitten. Mijn baby was met drie maanden al zo uitgekookt om na een paar minuten, wanneer ik dacht dat hij echt vertrokken was, nog even zijn ogen open te doen om te checken of ik er nog was. Zo niet, dan zette hij het op een gillen en begon het hele slapen-maken-circus van voor af aan.
  4. Buk terwijl je wegloopt. Als je langs je baby loopt en je bewegende schaduw glijdt over zijn gezicht, dan, woppa, wakker. Dus haal de ninja in jezelf naar boven en blijf dichtbij de grond.
  5. Heb je je kind in slaap gevoed op bed. Dan is het zaak om geruisloos zelf van bed te verdwijnen. Jezelf opduwen maakt teveel geluid. Hebben ze meteen door. Dus moet je rollen. Zo het bed af. In een goede, vloeiende beweging. Merken ze niks van.
  6. Onthoud waar de vloer kraakt. Bij ons is het die ene tree voor de trap, waar het laminaat een beetje zweeft. Vermijden dus, die plek.
  7. Trappen zijn de grootste uitdaging voor een wegsluipende vader of moeder. Mijn techniek: zoveel mogelijk treden overslaan. Ik begon met één trede, maar ben nu in drie grote kikkersprongen beneden. Des te minder treden je raakt, des te minder geluid.
  8. De deur. Een cruciaal moment. Je bent veilig de kamer uit, maar doodsbang dat de klink van de deur je alsnog gaat verraden. Grote kans. Neem het zekere voor het onzekere, duw de deur in het kozijn en leg er een kussen voor. Zo hou je het meeste geluid tegen en hoef je niet bang te zijn voor die verdomde klik die alles weer verpest.
  9. Vervang jezelf door een knuffel. Mijn baby was altijd zo bijdehand om mij vast te houden. Onmogelijk ontsnappen is dat. Hou een knuffel bij de hand, maak jezelf voorzichtig los en leg je baby’s handje op de knuffel.
  10. De laatste, zeer realistische stap van deze cursus. Juich niet te vroeg. Goede kans dat je al deze briljante tips toe hebt gepast en je monstertje toch binnen een paar minuten weer wakker wordt. Gefrustreerd? Neem dat kind op schoot en laat ‘m lekker twee uur op schoot dutten. Die afwas loopt niet weg. Nou ja, als je niet heel lang wacht. En je kind is maar één keer klein.

Lees ook: Wanneer je baby een slaapje overslaat en jij dus in paniek raak (want: het Schema!).