De 8 hete hangijzers van jonge moeders waar iedereen zich mee bemoeit

25.08.2019 05:00

Moeders kunnen ratten zijn als het op andere moeders aankomt. We hebben namelijk allemaal het idee dat wij na één, twee of drie kinderen wel weten hoe je het doet: een kind baren en opvoeden. Dus we geven advies. Of we oordelen. Keihard. Over van alles.

Lees ook: 17 Miljoen dingen die tegen je gezegd worden als de borstvoeding ‘niet op gang komt’.

1. Borst vs flesvoeding
Als je nog geen moeder bent, berg je dan maar, want zodra je zwanger bent, komt de vraag vrij snel van de vrouwen om je heen: ‘Ben je van plan om borstvoeding te geven?’ Oh wee, als je nee zegt (welke reden je ook hebt), je bent (nu al) een slechte moeder.

2. Thuisbevalling vs ziekenhuisbevalling
Ook je antwoord op de vraag of je thuis gaat bevallen of in het ziekenhuis gaat tot een hoos aan reacties leiden. Als je antwoordt dat je je kind thuis in je eigen bed op de wereld wilt zetten, beginnen er vrouwen te gillen dat dat gevaarlijk is en dat je geen onnodige risico’s moet nemen. Wanneer je zegt dat je naar het ziekenhuis wilt, beginnen de biologisch geörienteerde moeders te roepen dat een bevalling heel natuurlijk is en dat je zo’n bijzondere gebeurtenis niet moet medicaliseren.

3. In het wiegje vs bij jullie in bed
Vertel niemand, maar dan ook niemand, dat je kind bij jou en je man in bed slaapt, omdat hij niet in z’n wiegje kan slapen, want je zult een shitload aan kritiek over je heen krijgen. Ga lekker voor wat goed voelt en laat de rest maar kletsen.

4. De kleertjes van de baby
Iedereen voelt de behoefte om zich te bemoeien met de kleding van baby’s. Als je in het park loopt en het is acht graden, komen er meteen vrouwen op je afgerend om te zeggen dat je zoontje van vijf maanden wantjes aan moet en een dikkere muts op zijn kopje en drie sokken. Want Dit Kan Zo Niet.

5. De naam van je baby
‘Hoe heet ie?’ Die vraag ga je honderd keer moeten beantwoorden. Dat doe je met trots, want jij vindt het een mooie naam, maar je gaat in de ogen van anderen lezen wat zij van jouw smaak vinden. En dat gaat je kwetsen. Vooral als ze niet goed kunnen verbergen dat ze hun kind NOOOOIT zo zouden noemen.

6. Twijfelen aan wat de kinderarts gezegd heeft
Dit is ook een leuke. Moeders weten alles. Moeders zijn eigenlijk kinderartsen. Dus als jij met je dochtertje en haar snelle ademhaling bij de kinderarts bent geweest en hij zei dat het niks ernstigs was, dan moet je dat eigenlijk niet geloven…want die moeder die je in het park tegenkomt en die zegt dat je om een second opinion moet vragen, omdat haar dochter iets soortgelijks en toen astma en allerlei erge dingen bleek te hebben…tsja, zij heeft ervoor gestudeerd…NOT

7. Foto’s van je kind op Facebook
De een vindt het leuk om elke dag een foto van zijn kind te posten, de ander vindt het overdreven en doet het expres niet (zelfs niet als mensen zeggen: ‘zet eens een foto van je baby op Facebook…ik wil zien hoe ze eruit ziet’). Ook kunnen familieleden heel irritant worden van de foto’s die jij op Facebook zet. Mijn moeder zette laatst onder een foto: ‘waarom heb je Max niet vastgezet in zijn kinderstoel, straks valt hij eruit’. Nou, dat was dus één keer en nooit weer.

8. Werkende moeder vs een thuisblijfmoeder
Werkende moeders vinden thuisblijfmoeders softies en thuisblijfmoeders vinden werkende moeders keiharde carrièrebitches. En dat komt nooit nader tot elkaar.

Lees ook: Een slimme meid krijgt haar kind op tijd?