De hel die darmkrampjes heet: ‘Hoezo onschuldig? Mijn baby lijdt!’

15.07.2021 18:00
De hel die darmkrampjes heet: 'Hoezo onschuldig? Mijn baby lijdt!'

Waarom hebben baby’s buikkrampjes? Wat kun je eraan doen (spoiler: bijna niets)? En waarom komt de verbeterde automatische upgrade pas met drie maanden?

Net zoals je computer een of andere klote-update installeert zodat je niet meer weet hoe alles werkt. Dat je opeens naar een heel ander scherm zit te staren en je afvraagt waar je in hemelsnaam op moet drukken om een mail te versturen. Nou, zo is dat dus bij mijn baby. In de eerste vijf weken van haar leven van haar leven was Zoë best te begrijpen. Was er een probleem, dan huilde ze. Om dit signaal van ontevredenheid te stoppen, moest je een keuze maken uit vier mogelijkheden: honger, slaap, vuile luier of behoefte aan mama. Aangezien ieder probleem z’n eigen oplossing had (voeden, in slaap wiegen, luier verschonen of knuffelen), was ze na een foutmelding in no time stil te krijgen: problem solved.

Hoezo onschuldig?! Mijn baby lijdt!

Nu niet meer. Nu schreeuwt ze alsof ze gemarteld wordt, gestrekt met gebalde vuistjes en een hoofd als een tomaat. En dat terwijl ze na een paar uur slaap net gevoed en verschoond is en in mijn armen ligt. Aan alle voorwaarden voor een gelukkige baby lijkt voldaan, maar onze dochter is met geen mogelijkheid te troosten. “Oh, krampjes,” zegt letterlijk ieder persoon die ik wanhopig om hulp vraag. Krampjes?! Dit zijn geen ‘kramp-JES’ , dit is vette kramp. “Ja, dat had die van mij ook, dat is onschuldig.” Hallo?! Dit is helemaal niet onschuldig. Onze baby lijdt en ik heb geen flauw idee waarom. Google geeft een hele rits van oorzaken, waaronder te snel drinken.

Qua drinken is ze inderdaad meer van het type ‘emmerzuipen op Mallorca’ dan van ‘rustig aan een aperitief nippen’. Tjsa, van wie zou ze dat gulzige toch hebben? Als ik een zak salmiaklollies opentrek, moet ‘ie ook binnen een uur leeg, zelfs al bloedt mijn tong en valt het glazuur van mijn tanden. Zo moeder, zo dochter, zo blijkt maar weer. Na het bingedrinken kotst mijn baby de helft weer uit -net een tiener aan de alcopops. Twintig minuten daarna beginnen de krampjes. En natuurlijk heeft ze als ze na een uur of drie eenmaal uitgeschreeuwd is weer honger, waardoor het hele riedeltje weer van vooraf aan begint. In borstvoedingsfora wordt aangeraden minder vaak te voeden. Het lijkt me echter niet aardig mijn baby naast buikkramp ook nog honger te laten lijden.

Sojamelk, luchtfietsen, warmtecompressen: het helpt allemaal geen bal

Bij mijn eigen maandelijkse krampen overdoseer ik met Naproxen en wijn. Dat lijkt me bij mijn baby geen goed plan. In plaats daarvan mijd ik citrusvruchten, kool en ander potentieel krampopwekkend voedsel. Voor het geval dat ze een koemelkallergie heeft, drink ik zelfs een week lang mijn koffie met sojazooi, zonder enig resultaat. We fietsen met beentjes in de lucht de halve Tour de France – keihard krijsen is het gevolg. Verhitten compres na compres – de verwarming in huis kan zo vijf graden lager, maar voor de rest helpt het geen bal. Masseren, op haar buik leggen en op en neer wippen is het enige dat soms een heel klein beetje verlichting brengt, maar dan alleen als je het allemaal tegelijk doet. En dus maken K. en ik urenlang kniebuigingen met Zoë in de vliegtuighouding in onze armen terwijl we met één hand met de klok mee over haar buikje wrijven. Je zou van minder compleet gestoord worden.

Waarom worden baby’s geboren met een maagdarmstelsel dat nog niet helemaal volgroeid is? Dat is toch een vette software bug, om nog maar even in de computeranalogie te blijven? Maar waar ik een defecte laptop gelijk bij het grofvuil zou zetten, kan ik bij mijn dochter niet anders dan janken uit onmacht. Want ik kan niets doen dat het beter maakt. Ze heeft geen ‘control’, ‘alt’ of ‘delete’ knop en wat bij schijnbaar onoplosbare pc-problemen altijd werkt, K. om hulp vragen, lukt nu niet. Mijn vriend kan software installeren, websites designen en externe harde schijven wisselen, maar onze baby herprogrammeren lukt ‘m niet. Er zit niets anders op dan al wiegend en masserend te wachten op de verbeterde automatische upgrade. Verwachte levertijd: als de baby drie maanden is.

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

Lees ook: Baby met darmkrampjes? Probeer dit!