De laatste trend op het gebied van keizersnede-bevallingen: Seeding. Iets voor jou?

21.09.2015 18:30
keizersnede

Een keizersnede is soms nodig, om uiteenlopende redenen. Misschien ligt je baby in een stuit, ontstaat er een noodsituatie waardoor je kind met spoed gehaald moet worden, of er is een andere medische of psychologische oorzaak waarom je niet vaginaal kunt bevallen. Eén van de verschillen met een vaginale bevalling is dat je baby door een keizersnede zo’n 300 verschillende microben misloopt, waaraan hij normaliter via het geboortekanaal zou zijn bloot gesteld. Er zijn onderzoeken die aantonen dat het binnen krijgen van deze microben verscheidene gezondheidsvoordelen met zich mee zouden brengen. Maar, moeders die bevallen via een keizersnede kunnen tegenwoordig hun hart ophalen. Er is nu namelijk ‘Seeding’, de laatste trend op het gebied van bevallen.

Bovengenoemde microben bevinden zich in de vagina van een vrouw, die je baby in principe alleen mee krijgt als hij de weg naar de buitenwereld aflegt via het geboortekanaal. De betreffende microben zorgen er bijvoorbeeld voor dat je kind een sterk immuunsysteem op kan bouwen. En welke moeder wil dat nou niet voor haar verse hartelapje? Dus, wat te doen als je niet vaginaal kunt bevallen? Simpel: je stopt gewoon een paar gaasjes in je doos, een paar uur voordat de gynaecoloog je baby er via de nooduitgang uitvist en zodra het eerste huiltje klinkt, smeer je diezelfde gaasjes uit over het mondje en de oogjes van je pasgeboren kind. Daar komt het principe van Seeding kort gezegd op neer. Klinkt raar? Vies misschien ook wel? Tja. Het doel heiligt de middelen. Nietwaar?

De poel van microben die een mens in zijn lichaam heeft, is voor ieder individu uniek. De basis voor een gezonde flora op dat gebied wordt gelegd bij de geboorte. Een baby erft als het ware de bacteriepoel van zijn moeder. De micro-organismen die zich in je lichaam bevinden, spelen een cruciale rol bij je gezondheid, op allerlei verschillende gebieden. Zo worden bijvoorbeeld je gewicht, voedselopname en weerstand erdoor beïnvloed. Hoe een moeder leeft, hoe ze eet, hoe gezond ze is, heeft allemaal invloed op hoe haar poel van microben eruit ziet. En dus ook op wat voor microben ze haar kind zal mee geven. Is een moeder goed gezond en bevalt zij vaginaal, dan geeft ze haar baby daarmee als het ware een bacteriële voorsprong op kinderen die via een keizersnede ter wereld komen.

LEES OOK: Waarom angst voor de bevalling niet nodig is.

Uit onderzoek blijkt nu echter dat keizersnede-babies door middel van Seeding ook de zo begeerde vaginale microben binnen krijgen en daardoor hun ‘achterstand’, in ieder geval deels, kunnen inlopen. Amerikaanse artsen zeggen dat de impact weliswaar niet hetzelfde als van een vaginale bevalling, maar dat babies door Seeding wel degelijk profiteren van de gunstige effecten van de moederlijke bacteriën. Gehoopt wordt dat met deze methode de, door keizersnedes schijnbaar vergrote, kans op ziektes, zoals Astma en Obesitas, verkleind kan worden. Het Centre for Global Health Policy heeft onlangs berekend dat de kosten voor dergelijke zogenaamde ‘non-communicable diseases’ kunnen oplopen tot 47 triljoen dollar in 2030. Door het ‘kunstmatig’ doorgeven van gezonde bacteriën bij de geboorte zou dit aanzienlijk verlaagd kunnen worden. Gynaecologen in de Verenigde Staten spreken inmiddels van een groeiende trend. Verwacht wordt dat steeds meer vrouwen die via een keizersnede bevallen de komende jaren voor Seeding zullen kiezen, om hun kind toch optimaal te laten profiteren van wat zij hun kind middels hun eigen lichaam kunnen meegeven.

Op zich is er best wat voor te zeggen. Want iedere moeder gunt haar kind toch de best mogelijke start? We kolven tenslotte ook borstmelk af als we onze kinderen zelf niet aan de tiet kunnen leggen. We doneren eicellen en lenen soms zelfs onze baarmoeders uit. Dus dan stelt een rondje Seeding eigenlijk weinig voor. En wat voor moeite is het nou, eventjes een paar uur een doekje in je doos et voila: een klein bacteriefeestje binnen in je baby. Dus, heb jij een keizersnede in de planning staan? Misschien is Seeding dan wel wat voor jou. En als je je kind toch liever afveegt met een Zwitsal newborn wipe dan met een doekje a la Eau de Mama: ook goed. Hele volksstammen hebben het gedaan met een paar microben minder. Dus jouw baby overleeft dat ook nog wel.

LEES OOK: Waarom een bevalling in het echt nooit zo gaat als in de film.

Meer van Vala vind je op haar eigen blog: Stadsmeisje op het platteland.