De tien geboden voor een relaxte kraamtijd

09.10.2022 06:00

Hoogzwanger? Dan hoop je natuurlijk dat de eerste tijd met je baby soepeltjes verloopt. Met onderstaande regels kom je een heel eind. En geloof ons, hou je eraan! Scheelt zoveel gedoe.

Lees ook: Met dit kraamcadeau steel je gegarandeerd de show

1. Gij zult veel slapen
Vlak na de bevalling sta je strak van de adrenaline en de dagen daarna worden gedicteerd door een loeistrak voeden- en verschonenschema. Even lekker bijtanken is er dus niet bij. Bovendien heb je in die spaarzame vrije uurtjes wel wat beters te doen. Denk je. Vaatwasser uitruimen. Facebooken. Speentjes uitkoken. Slapen doe je ‘s nachts wel. Nou, eh, hoogstwaarschijnlijk niet. Of in ieder geval heel weinig. Pakken dus die powernapjes. Je zult verbaasd staan van het effect.

2. Gij zult hulp accepteren
Je moeder. Beste vriendin. Of de buurvrouw. Er is altijd wel iemand die hulp aanbiedt. Maak daar gebruik van. Accepteer de zelfgemaakte kippensoep van die ene vriendin. Laat de kraamverzorgende alle kolfonderdelen uitkoken. En wissel met je man de nachtdiensten af. Jij hebt zijn kind op de wereld gezet, dit is wel het minste dat hij kan doen.

3. Gij zult uw grenzen bewaken
Ja, dûh, natuurlijk ga je niet over je grenzen heen. Maar het zal je verbazen hoeveel vrouwen, overmand door hormonen en slaapgebrek, dat uiteindelijk toch wel doen. Zeker als het om borstvoeding en kraamvisite gaat, bezwijken veel kersverse mama’s voor de druk van de omgeving. Kolven willens en wetens door terwijl ze dat rotding het liefst uit het raam zouden flikkeren. Blijven “gezellig” opzitten voor de kraamvisite, terwijl ze omvallen van vermoeidheid. En hebben daar achteraf spijt van. Zonde.

4. Gij zult goed eten
Hoe je het ook went of keert, een bevalling kan best een bloederige aangelegenheid zijn. Een extra ijzershot in de vorm van, bijvoorbeeld, een lekker sappig biefstukje (sorry vegetariërs) is na de bevalling geen overbodige luxe. IJzer zit trouwens ook in veel groente en granen. Eet overdag fruit, dat versnelt de opname ervan. Ga alsjeblieft niet minder eten, omdat je hoopt dat de weegschaal zo sneller je pre-zwangerschapsgewicht aangeeft. Bij de meeste vrouwen vliegen de kilo’s eraf door het geven van borstvoeding.

5. Gij zult de kraamverzorgende optimaal benutten
Of eigenlijk: “uitbuiten” (en je daar niet schuldig over voelen). Een goede kraamverzorgende is er voor jou. Legt je in de watten. Is lief voor de baby. En voelt ook mee met je man (want ja, ook hij heeft het best zwaar die eerste dagen). Natuurlijk kun je niet verwachten dat ze het hele huis van onder tot boven schoonmaakt. Maar een wasbeurtje hier en een boodschapje daar, zijn echt niet te veel gevraagd (mits er natuurlijk voldoende tijd over blijft voor de baby). En oh ja, steeds meer kraamverzorgsters geven ook heerlijke (voet)massages.

6. Gij zult internet (zoveel mogelijk) vermijden
Krampjes? Even opzoeken op internet. Reflux? Ook dat zoeken we op! Wees gewaarschuwd: internet is een onuitputtelijke, maar ook gekmakende informatiebron voor (onzekere) moeders die koste wat kost willen achterhalen waarom de baby zo winderig is. Of onrustig. Of, nou ja, vul zelf maar in. Pik eruit wat je nodig denkt te hebben, maar laat je niet gek maken.

7. Gij zult uzelf verwennen
Boek een post-zwangerschapsmassage aan huis. Koop een peperdure gezichtscrėme. Of shop online alvast een nieuwe outfit voor als straks de extra kilo’s er af zijn – whatever makes you happy. Je hebt het verdiend meid.

8. Gij zult uzelf niet (te veel) schuldig voelen
Oh, oh, oh, wat zijn er een hoop dingen waar nieuwbakken mama’s zich schuldig over kunnen voelen in die eerste week. Dat de borstvoeding niet op gang komt. Dat je in staat bent om dwars door het gekrijs van je baby heen te slapen. Dat de wurm in een onbewaakt moment van de bank rolde, omdat je even niet oplette. Of omdat jouw wolk diepgrijs kleurt in plaats van roze. Tsja. Die dingen gebeuren. Blijf er niet in hangen. In plaats daarvan: vol goede moed voorwaarts!

9. Gij zult vertrouwen op uw intuïtie
Nee, intuïtie is niet zweverig. Het is gewoon verdomde handig. Je kunt nog zoveel babyboeken lezen en internetfora bezoeken, uiteindelijk is je gevoel de beste raadgever. Laat je ook niet van de wijs brengen door alle goedbedoelde adviezen van familieleden en vrienden. En houd op met vergelijken. Baby’s zijn er in alle soorten en maten. Moeders ook.

10. Gij zult loslaten
Of je straks kunt terugkijken op een geslaagde kraamperiode is van zoveel factoren afhankelijk. Probeer ook te genieten. Ja, dat lijkt soms een onmogelijke opgave in geval van borstontstekingen, hechtingen en andere post-bevallingsellende. En ja, het is een open deur van jewelste. Maar een waarheid als een koe. En bedenk: ook al loopt het de eerste keer niet zo relaxed, bij een (eventuele) tweede kun je in de herkansing. Maar daar denken we voorlopig nog even niet aan ;-)