De ultieme verstopplek voor groente (geen kind komt hier achter)

10.06.2015 08:15

Omdat zelfs kinderen 7 x per week pasta bolognese misschien nét te veel vinden (of misschien niet, maar wij wel), én niet met een realistisch gezond alternatief kunnen komen, én (vaak) niks lusten wat meer dan een vierkante millimeter groen oppervlak heeft, zijn we op zoek gegaan naar nog een pastagerecht waarvan de voornaamste eigenschap is dat er makkelijk groente in te verbergen is.
Deze macaronischotel van Jamie Oliver is héérlijk, voor ouders en kinderen. Doordat bloemkool het grootste groente-bestanddeel is, en ook nog eens wit, is dit gerecht volledig ontdaan van alle groene, rode en welke afstotelijk-voor-kinderen-want-lijkt-op-groente kleur dan ook. Verder smaakt het gerecht vooral veel naar kaas, dat werkt eigenlijk altijd.
 
Ingredienten
 • 8 plakken bacon
 • 1 grote bloemkool
 • 500g macaroni
 • Olijfolie
 • 250g oude Cheddar-kaas
 • 4 dikke plakken brood
 • groot bosje verse rozemarijn
 • 2 grote knoflooktenen
 • 250g crème fraîche
 • Peper en zout
 • Parmezaanse kaas
Bereiding
 1. Vul een ruime pan met water en laat deze koken, warm de oven op tot 220 graden Celcius.
 2. Leg de plakken bacon in de ovenschaal die je gaat gebruiken voor deze pasta en leg deze op de bovenste plank van je oven, om even voor te warmen.
 3. Maak de bloemkool schoon, ontdoe deze van blaadjes en minder goede delen en verwijder de stam. Breek de bloemkool in grote stukken, stop deze in een grote steelpan en voeg de pasta toe.
 4. Gooi het kokende water over de ingrediënten heen zodat ze allemaal zijn bedekt, voeg peper en zout toe, voeg wat olijfolie toe en zet deze op hoog vuur.
 5. Gooi de cheddar in de keukenmachine (of rasp de kaas) en leg het in een bakje, waarna je het kan vermengen met creme fraiche en de geperste knoflook.
 6. Haal de bacon uit de oven, en stop deze met het brood en de rozemarijn-blaadjes ook in de keukenmachine. Voeg hieraan ook wat olijfolie toe tot het een consistente pasta-achtige substantie is.
 7. Wanneer de bloemkool en de pasta nét gaar zijn (test dit met een mes, deze zou gemakkelijk door de bloemkool moeten kunnen gaan) behoud je het water waarin gekookt is door de pasta en de bloemkool met een vergiet te scheiden.
 8. Gooi het pasta-mengsel in de ovenschaal waar eerst de bacon in zat.
 9. Voeg ongeveer 400ml van het bewaarde water toe aan de schaal.
 10. Gooi al roerend het crème fraîche met kaasmengsel toe, en prak/hak de bloemkool tot kleine stukjes.
 11. Voeg naar smaak weer peper en zout toe. De saus moet vrij vloeibaar zijn en als het nodig is kun je zelfs nog wat extra van het gekookte water toevoegen.
 12. Verspreid het mengsel evenredig uit over de ovenschaal en gooi nu de broodkruimel bacon-topping eroverheen.
 13. Zet de ovenschaal weer op het bovenste rooster van de oven en laat deze er voor 8 a 10 minuten in, tot de topping goudkleurig wordt en het mengsel begint te bubbelen.
 14. Strooi wat Parmezaan eroverheen voor de garnering, en klaar is kees!

Naar smaak kan natuurlijk meer of minder bloemkool worden toegevoegd, of als jouw kind bijvoorbeeld wél broccoli lust, gooi je dit er ook doorheen.

 Ook lekker: Deze gezonde wraps staan binnen 20 minuten op tafel!