Deze 11 dingen heeft iedere moeder nodig om de griep te overleven

zeik meisje op de bank krijgt hoestsiroop
De griep. Het duurde drie weken bij Renée thuis. Niet alleen zij, maar ook de kinderen kregen het. Ze schreef uit ervaring een survivalkit voor iedereen die nog ten prooi valt aan de Monstergriep.

Normaal gesproken ben ik nooit ziek. De hele boel valt hier van de snot, koorts en slijm uit elkaar en ik spring er kiplekker tussendoor met zetpillen en thermometers. Dus toen mijn oudste opeens knetterhoge koorts had en de baby daarna volgde, was ik er heilig van overtuigd dat het dit keer ook zo zou gaan. Dat ik de dans weer zou ontspringen. Holy crap, dat liep even anders. Het begon met spierpijn, zo erg dat ik bijna niet kon lopen. Toen kwam al snel de koorts. Die koorts bleef bijna twee weken en toen begon het hoesten. Ik heb er serieus zere ribben aan over gehouden. Godzijdank is dat het enige dat ik nu nog over heb.

Lees ook: Als je stiekem geniet wanneer je kinderen griep hebben

Ik ben sinds ik een kind was, niet zo lang ziek geweest. En nog nooit was ik ziek tegelijkertijd met mijn kinderen. Dat was een nieuwe ervaring die ik echt nooit meer hoop te ervaren. Wat een hel. Dat je zelf ijlt van de koorts en je kinderen dan alleen maar bovenop je willen liggen. We gleden met zijn allen bijna het bed uit van het zweet. De griepepidemie is nog niet voorbij, dus deel ik met jullie wat je nodig hebt om een griepuitbraak in huis te overleven. Sterkte voor iedereen die dit nog voor de boeg heeft. Ik doe eerlijk waar liever de bevalling nog een keer over.

 1. Een man. Superhandig, een man, wanneer iedereen ziek is.
 2. Het liefst een man die zelf niet ziek is en ook zijn handen een beetje laat wapperen. Zonder die van mij waren we erin gebleven, denk ik.
 3. Een moeder die bereid is in de auto te stappen en te helpen. Die van mij kwam op een griephoogtepunt onze kant op, een uur rijden, en begon met het poetsen van de wc. Want ja, daar stond mijn griephoofd niet naar en ook de schoonmaakster was geveld. Godzijdank, daarvoor.
 4. Een thermometer die niet 30 seconden op een uitslag laat wachten. Gewoon zo’n supersnelle. Als je zelf ook ziek bent, heb je echt geen puf om 30 seconden dat gebrul van je kind aan te horen, omdat er een thermometer in zijn kont zit.
 5. Netflix. Ik zette mijn oudste ervoor terwijl mijn baby bovenop me sliep en ik zelf ook even mijn ogen dicht deed. Hij keek zo lang dat Netflix vroeg of we er nog wel waren? Ik klikte van ja en deed mijn ogen weer dicht.
 6. Een geweldige buurvrouw die je kinderen ‘s ochtends naar school brengt. Hup, erbij in die bakfiets. Hoef jij je niet in je naar-buiten-kleren te hijsen. (Dank nog, buuf!)
 7. Pillen. Het is soms even zoeken naar wat werkt, dus zorg dat je alles in huis hebt. Paracetamol, ibuprofen, van die liquid tabs, zetpillen. De hele apotheek.
 8. Oordoppen, zodat ik kon slapen wanneer mijn man voor de kinderen zorgde. Ik sliep uren en uren en wilde niet steeds wakker worden van een kinder-woedeaanval of een babyhuiltje. Laat me slapen!
 9. Een restaurant dat gezond voer bezorgt. Zodat je gewoon kunt aanschuiven en je niet schuldig hoeft te voelen over de vierde dag soep uit zak.
 10. Een belletje, een Whatsapp-lijntje of iets anders om je man mee te roepen, zonder dat je je verrotte stem hoeft te gebruiken. Dat doe zeeer!
 11. Een stapeltje boeken die je altijd al wilde lezen. Die zijn voor die laatste twee dagen waarin het eigenlijk wel weer gaat, maar je iedereen vertelt dat je nog echt té verrot bent om uit bed te komen. Fuck it, gewoon effe wat me-time inhalen.

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Geschreven door
More from Renée Lamboo

Waarom de wereld vergaat als papa ziek is

Renée d’r man was verkouden. Of, zoals hij het zelf noemt: ernstig...
Lees verder