Deze 7 dingen heb je écht niet nodig als kersverse moeder

Er gebeurt iets grappigs met sommige zwangere vrouwen die bezig zijn met het afvinken van hun to-buy-before-the-baby-lijst. In hun roes van razende hormonen raken ze een beetje, eh, overenthousiast en slaan ze door in het aanleggen van de pérfecte baby-uitzet.

Lees ook: 12 Dingen die je nooit moet doet als je pas bevallen bent

Dat weet ik, omdat ik zelf zo was. Nu, terugkijkend, heb ik geleerd…sommige dingen zijn écht niet nodig, zoals:

*Gympjes (schoentjes) 
Natuurlijk, ze staan ultracute bij je net geworpen lieveling, maar serieus: schoentjes bij een baby? De voetjes zijn nog zo petite dat die schoentjes om de haverklap af vallen. En dan sta jij ze weer om die mini-voetjes te wurmen, voor het leuke plaatje. Want het duurt gemiddeld nog grofweg een maand of tien mínstens voordat de kleine gaat lopen, dus meer overbodig dan dit, krijg je het niet.

*Merkkleding
Héél leuk hoor, die loeidure shirtjes van hippe, dure merken, en je baby zal zeker drie seconden de blits maken. Maar dat is ongeveer net zo lang als hij het truitje zal passen. Want binnen no time, is de kleine eruit gegroeid en ligt het designer-outfitje hot ‘n happening te zijn onderin de la van de commode.

*Een vestje met een capuchon
Jaaa tuurlijk, het is stoer en lief, maar als je baby op zijn ruggetje ligt, zit die capuchon als een dikke klont onder zijn tere nekje. En doe je het op zijn hoofdje, dan kan hij tijdens het slapen, als zijn gezichtje naar links of rechts valt, niet meer lekker vrijuit ademen. Beter nog maar even wachten dus.

*46 rompers maat 56
Die eerste weken groeit de baby als kool. En voor je het weet, past hij maat 56 niet meer. Laat jij nou net zo ongeveer álle rompers in die maat hebben aangeschaft (en gewassen, en gestreken en gevouwen). Spreiden is het woord. Als je dan toch los wilt gaan met rompers kopen, spreid dan wat in maten. Maat 74 bijvoorbeeld, kunnen baby’s heel lang aan.

*Peperduur beddengoed
Op de piek van mijn hormonengolf, liep ik met mijn moeder een babyspeciaalzaak in waar ik me vervolgens het allerduurste assortiment babybeddengoed liet aanpraten: lakentjes met kant, speciale matrashoezen en kwalitatief hoogstaande dekentjes. Why? Toen voelde het alsof ik geen keus had: alleen het beste was goed genoeg voor mijn baby. Nu weet ik: de Hema (Zeeman, whatever) verkoopt ook prima beddengoed.

*Alle denkbare accessoires bij je kinderwagen
Ik wilde per se allerlei accessoires bij de kinderwagen ‘voor het geval dát’, waardoor de wagen, eenmaal opgetuigd, meer leek op een Quat dan een simpel babyvervoermiddel. Nutteloos want echt, een muskietennet bijvoorbeeld, heb ik nooit of misschien één keer gebruikt. En een luchtige doek over de wagen fungeert – weet ik nu – net zo goed als een parasolletje.

*Luiertas met 35 vakken
Wees eerlijk, er zijn maar weinig luiertassen echt leuk/om aan te zien. Een gewone tas met wat extra vakjes werkt ook. Heb je meteen veel meer keus en ze zijn een stuk minder duur.

Lees ook: Wat niemand je vertelt over een ziekenhuisbevalling

Foto: iStock.

Geschreven door
More from Charlotte Latten

35 Dingen die je je niet kunt voorstellen voordat je moeder wordt

Ruim zes jaar ben ik moeder en ik verbaas me nog dagelijks...
Lees verder