Deze 8 dingen heeft iedere moeder van een peuter nodig

10.09.2017 00:10
Businesswoman With Daughter

Natuurlijk: een extra schone onderbroek (want nog niet geheel zindelijk), rijstwafels en een dvd van Bumba behoren tot het standaard arsenaal van de peutermoeder. Maar deze 8 ‘dingen’ zijn als moeder van een 2- of 3-jarige ook niet bepaald een overbodige luxe.

 1.
Een goede conditie
Met stip op nummer 1. Want de batterijtjes van die kleintjes lijken nooit leeg te raken. Daarnaast zijn ze vingervlug. Zie je ze het ene moment in de speeltuin nog schattig in de zandbak in de weer met een schepje en een emmer, letterlijk drie tellen later (hoe dóen ze dat toch?!) beklimmen ze doodleuk de hoogste sport van het klimrek, terwijl ze je een triomfantelijke blik toewerpen. Dan kun je maar beter uit de startblokken schieten als een tweede Dafne Schippers.

2.
Stickers
Die kleine kleverige krengetjes kun je namelijk inzetten als ‘beloning’ vanaf pak ‘m beet hun eerste tot zeker zesde levensjaar. Goed tandengepoetst? Een sticker. Plasje in het potje? Een sticker. Een nacht zonder speen? Sticker sticker sticker. Ze kosten geen drol, je hebt ze in alle mogelijk denkbare uitvoeringen (Anna, Elsa, Cars, My little Pony, you name it) en ze worden iedere keer weer ontvangen als ware het een blok puur goud.

3.
Schaamteloosheid
Nou wás er waarschijnlijk als jonge moeder al weinig schaamte over, maar als je de peuterjaren binnengaat, krijgt het woord schaamte weer een geheel nieuwe dimensie. Ze zullen vanuit hun kinderwagen in de rij bij de kassa ineens keihard met scheldwoorden – waarvan jij niet wist dat ze die überhaupt kenden – op de proppen komen, en plein public verkondigen dat mama ’s ochtends stinkt en sans gene hun neus aan een uitgebreid inwendig onderzoek onderwerpen in de wachtkamer van de huisarts. Jij staat erbij en kijkt ernaar als een boer met ontzettende kiespijn.

4.
Afleidingstrucs
Dit vind ik dus zo lief aan die kleintjes. Ze willen altijd van alles en zullen daar ook tot vervelends toe in volharden, maar ze zijn op deze leeftijd nog zo supergoed af te leiden.  ‘Zullen we even Teletubbies kijken?’ ‘Hee, wat vind ik hier? Een doosje rozijntjes!’ of: ‘Ik heb een goed idee: we gaan oma even bellen!’ Wedden dat ze direct vergeten zijn wat ze nou ook weer zo graag wilden?

5.
Debatteer tactieken
Je zou denken dat je een discussie met een driejarige binnen één zin hebt gewonnen, maar vergis je niet: ze kunnen je echt met je mond vol tanden laten staan. Op ieder antwoord van jou hebben ze wel een weerwoord. Wil je niet iedere keer ‘omdat ik het zeg’ als slap excuus gebruiken, zul je iets moeten doen aan je debateerskills. Aan de andere kant, mocht je trukendoos leeg zijn, ga dan over naar punt 4.

6.
Billendoekjes
Ook zo’n topuitvinding: billendoekjes! Want zó multi-inzetbaar. Dus niet alleen voor de billen, maar ook voor de snoetjes, kleverige handjes, ranzig geworden speelgoed, en what the heck, je kunt er ook best even de vloer mee lappen.

LEES OOK: 15 Dingen die je niet meer draagt als je moeder bent

 7.
Géén aversie tegen poep/plas/kots 
Want dan ga je een paar rottige jaren tegemoet. Voordat een kindje zindelijk is – en echt helemaal bedoel ik dan – zullen er nog best wat ongelukjes op hun (en jouw) pad komen. Sta je ineens in de Bijenkorf met een peuter die doodleuk een drol meedraagt in zijn onderbroek. Uh uh. Of een door en doornatte skinny spijkerbroek aan heeft waar de plas zo, hop, de sokken van in loopt. Menig kotspartij wordt níet ruimschoots aangekondigd en is dus een absolute proef om te zien hoe flexibel jij omgaat met een bedje dat tot aan de rand is ondergespuugd – inclusief kussens, knuffels en Dikkie Dik boekjes.

8.
Een Ipad
Want als je het echt even niet meer weet/iedereen uitgepuzzeld is/je een kop wárme koffie wilt drinken of nog heel, heel eventjes wil slapen, dan is de Ipad je redder in nood. Mits opgeladen laat deze kleine vriend je nooit in de steek.

Lees ook: Musthave voor alle peuters en kleuters!