Deze zoete aardappelpannenkoekjes zijn om te watertanden

Pannenkoeken: welk kind is er niet dol op? Deze pannenkoekjes maak je van zoete aardappel, dus er zit echt een he-le-boel groenten in. Hebben we dat ook weer binnen. Knipoog.

LEES OOK: Let’s go tropical met deze exotische salade (binnen 10 minuten op tafel)

Dit heb je nodig voor 10-12 pannenkoeken
(bereidingstijd 15 minuten)

  • 350 g zoete aardappel
  • 100 g volkorenmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • 175 ml melk of ongezoe te sojamelk
  • 30 ml zonnebloemolie of gesmolt en kokosolie
  • optioneel: dikke yoghurt en vers fruit
  • materiaal: ovenschaal of braadslede

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Besprenkel de zoete aardappels met een beetje water en leg ze in een ovenschaal of braadslede. Pof de zoete aardappels in de sc hil in 35-45 minut en (afhankelijk van de grootte) gaar. Meng intussen het volkorenmeel met het bakpoeder. Mix het ei met de melk. Verhit de olie in een koekenpan en giet bij het natte mengsel. Pel de gepofte zoete aardappel en prak 250 g met een vork tot een puree. Roer het meel met bakpoeder door de puree. Voeg eerst een scheutje ei-melkmengsel bij de puree en meng t ot een egaal geheel. Voeg daarna de rest toe. Zo voorkom je klontjes.
  1. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de eerst e drie pannenkoekjes (met een doorsnede van circa 8 cm) op matig vuur in de ac htergebleven olie. Voor de overige bakrondes hoef je geen e xtra olie meer toe te voegen, deze zit al door het beslag. Serveer de pannenkoekjes met een dot yoghurt en vers fruit.

VARIATIE Deze pannenkoekjes combineren ook goed met hartige ingrediënten zoals kaas of geitensmeerkaas en dadelstroop. Natuurlijk ook lekker met een klein beetje 100%-fruitjam, appel-, peren-, of dadelstroop. Voor de kleintjes is een pannenkoekje belegd met een paar plakjes banaan al een feest!

SNEL KLAAR Weinig tijd? Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes. Kook of stoom de blokjes in circa 10 minuten gaar, laat goed uits omen en prak tot een puree. Volg daarna de rest van het recept.

SERVEREN Geef de afgekoelde pannenkoekjes mee in de lunchtrommel naar school. Ook koud zijn ze lekker.

DOEN Laat je kind meehelpen met het door elkaar roeren en prakken van de ingrediënten. Oudere kinderen kunnen meehelpen afwegen en misschien zelfs al een pannenkoekje helpen bakken.

Babyhapje

Geef je baby eerst een apart hapje van gepofte, gepelde en geprakte zoete aardappel of stukjes zoete aardappel. Geef in een later stadium in stukjes gesneden pannenkoek met geprakt vers fruit.

 

 

Dit recept komt uit het boek
Van kleine spruit tot toffe peer,
Geer van Asperen,
€ 20, Kosmos Uitgevers 

 

Geschreven door
More from Franke van Hoeven

15 Dingen die ik zou doen als ik een dagje een bad mom kon zijn

Ergens, toen ik lag te zappen op mijn mobieltje in bed, kwam...
Lees verder