Dingen die ik deed die eerste maanden en die helemaal niet nodig zijn

01.10.2019 05:00
venkelthee baby Sterilizing Baby Bottles

Barbara dacht dat ze beide keren in de kraamtijd zich aan allerlei regels moest houden. Flesjes hysterisch steriliseren, geen hete curry’s eten, geen magnetrons…. Blijkt allemaal bullshit te zijn!

Ik was zo onzeker die eerste weken met mijn oudste. Ik zal alles bij elkaar te googelen en deed van alles voor de zekerheid extra goed, en voelde me alsof een baby kan bezwijken als je een keer de fles niet goed schoon hebt gemaakt. Al die richtlijnen ook die steeds weer veranderen.

1. Elke dag steriliseerde ik de fles en de speentjes door ze in kokend water te leggen. Ik vond het een rotklus, en mijn vriendinnen zeiden dat het in de magnetron veel sneller ging, maar ik geloofde daar weer niet in.
Nu blijkt dus: dat steriliseren is helemaal niet nodig. Alle richtlijnen zeggen nu: doe het in vaatwasser, dan komt het helemaal goed!

LEES OOK: 14 lessen die je leert als je een tweede kind krijgt

2. Naast die karaffen water stonden karaffen… venkelthee. Dat moesten we toen drinken! het zou helpen tegen krampjes. Ik heb me helemaal suf gedronken aan die thee, maar hij toch krampjes, want baby’s hebben nou eenmaal krampjes.
Nu blijkt dus: dat venkelthee niet helpt tegen krampjes, sterker: dat je het beter niet kan drinken want het kan de baby schaden…

3. Ik at geen uien, geen spinazie, geen Thaise curry’s (zelfs geen milde), geen witte kool. Iemand (de kraamhulp én de huisarts!) had mij wijs gemaakt dat dit soort eten krampjes veroorzaakt als je borstvoeding geeft. Ik geloofde dat 100 procent. Daar is de wetenschap wel van terug gekomen.
Nu blijkt dus: dat het echt geen bal uitmaakt wat je eet. De allerheetste curry vindaloo zou ik nog even laten staan die eerste weken, gewoon omdat het niet past bij zo’n piepklein baby’tje (en je gaat ervan meuren). Maar verder: ga je goddelijke gang. Of dacht je dat Thaise of Indiase baby’s massaal helse krampen hebben zonder dat iemand er ooit aan heeft gedacht anders te gaan eten? Nou dan.

4. Borstvoeding opwarmen met de magnetron! Dat was echt uit den boze. Dacht ik. Maar weet je ook hier geldt: iedereen lult elkaar na en niemand gaat even kijken naar de bron. Ik ook niet.
Nu blijkt dus, nee: al in 2004 bleek (ik kreeg mijn eerste in 2006!) dat je gekolfde borstvoeding prima in de magnetron kan opwarmen zolang de moedermelk maar niet warmer wordt dan 50 graden Celsius. O ja: en even schudden voor je het geeft. Maar dat deed je toch al.

En weet je wat het gekke is? Bij de tweede deed ik bijna al deze dingen weer. Gewoon, voor de zekerheid. Gek hé, hoe we onszelf bezig houden soms.

Relax!

LEES OOK: Een tweede kind? Deze veranderingen ga je meemaken!