9 Dingen die ik dacht over baby’s versus de realiteit

23.07.2018 05:00

Renske dacht van alles poezeligs voordat ze kinderen kreeg. Ze wist heus wel dat het hard werken zou betekenen, maar hoe heftig het zou worden, had ze toch een beetje onderschat.  

LEES OOK: 10 Geboden waar alle baby’s zich aan moeten houden.

  1. Waar ik ga, gaat de baby / de baby past zich maar aan mijn schema aan. Kijk, ik snapte heus wel dat je niet zomaar pardoes naar een toffe borrel o.i.d. kunt, al die drukte zou bovendien toch ook wel zielig zijn voor de baby enzo, maar ik dacht tegelijkertijd: als ik echt wil, dan kan de baby toch slapen in de wagen? Waarbij ik dan over het hoofd zag dat baby’s niet per se op commando slapen. En in het ergste geval de hele tijd kunnen gaan liggen huilen. Nou, ik kan je zeggen: tof is het dan niet hoor, zo’n borrel.
  2. Een goede oppas régel je toch gewoon? Stiekem snapte ik nooit waarom het zo moeilijk is om een betrouwbare oppas te vinden. Ik vond: dan moet je gewoon je best doen. Zorg voor een poule van drie goede oppassen en als de een niet kan, dan bel je de ander. Het belangrijkste is dat het lastig is om ‘gewoon’ even zo’n poule aan te leggen. Als puntje bij paaltje komt wil je namelijk een bekend, betrouwbaar en betaalbaar iemand. En die vind je echt niet zomaar. Echt niet. En als je denkt dat alles eindelijk geregeld is, dan gaat er opeens eentje op wereldreis en krijgt de ander een leuke baan aangeboden. Kun je weer opnieuw beginnen.
  3. Baby’s slapen in het begin heel veel. Vet relaxed en schattig. Ik dacht heus dat baby’s gewoon veel slapen als ze net geboren zijn. Lekker bijkomen van de bevalling. Maar er zijn best wat baby’s die overdag vaak en veel wakker zijn. En dan dus niet als een boeddha-baby in de box liggen, met de armpjes boven het hoofd. Maar bijvoorbeeld ehm, huilen.
  4. Na drie maanden mogen ze doorslapen. Ik had dus gelezen dat de eerste weken met een baby het zwaarst zijn omdat ze dan ’s nachts gevoed moeten worden, maar dat ze na een maand of twee, drie lekker ‘mogen’  doorslapen. Helaas gaan de meeste baby’s niet opeens doorslapen omdat ze dat van jou mogen. Nope. Dat doorslapen, dat kan nog best wat voeten in aarde hebben. En dat is nog een understatement.
  5. Plastic speelgoed is stom en vet lelijk in je interieur. Tijdens de babytijd kun je alles nog wel een beetje sophisticated en clean houden, maar als je dreumes of pittige peuter gaat ‘spelen’ en helemaal dolgelukkig wordt van een bepaald stuk felgekleurd plastic speelgoed, dan zeg jij proost en ik flikker het straks wel in een bamboe mand.
  6. Als de baby huilt, dan moet je gewoon even met ‘m rondlopen. En anders is er altijd nog de speen. Ha! Punt is alleen dat dit vaak tijdelijke oplossingen zijn. Baby blijft daarna niet per se  ‘gewoon’ stil. En die speen: er zijn flink wat baby’s, die wíllen geen eens een speen. Die spugen ze dan gewoon weer uit. Ook al stop je ‘m honderd keer terug.
  7. Als je even wilt douchen dan leg je de baby toch gewoon in de box. Maar nu zeg ik: moet-ie wel lekker stil zijn. Douchen met een gillende baby in de woonkamer is not so funny.
  8. Als je even wilt eten dan zet je de baby toch gewoon in de wipper op tafel. Maar nu zeg ik: moet-‘ie wel lekker stil zijn. Biefstuk eten met een gillende baby is not so funny.
  9. Je kan heus nog wel op tijd komen ergens, moet je gewoon op tijd beginnen met voorbereiden. Dat is op zich een prima uitgangspunt, alleen.. een uur voorafgaand aan je vertrek ben je vaak nog bezig met andere dingen. Zoals voeden. Bovendien houdt de baby geen rekening met jouw plannen. Als hij zin heeft om één minuut voor vertrek een grootse poepluier te produceren, waarbij zijn hele rug onder zit – tja, dan heb je gewoon het nakijken. Als je moet dan moet je.

LEES OOK: 500 Dingen die je denkt wanneer de kersverse baby op je buik ligt.