Deze dingen zou je elke dag tegen je kinderen moeten zeggen!

31.07.2021 06:00
Max Femke liggen lachen

Natuurlijk hoef je onderstaand rijtje niet élke dag af te werken als een soort automatisme, maar spreek deze zinnen uit als de situatie erom vraagt. En laat vooral in je gedrag zien dat je gelooft in wat je zegt. Dan komt het wel goed met jouw kind(eren).

Lees ook: 11 excuses die peuters zouden moeten maken

 1. ‘Je bent goed zoals je bent’
  Ook al denk je dat je totaal blanco tegenover je kind staat, vaak heb je vanaf jonge leeftijd al een soort verwachtingspatroon. En als je kind daar van begint af te wijken, kan het toch lastig zijn om daar geen oordeel over te hebben. Probeer dat toch. Laat je kind zijn/haar eigen keuzes maken, bied hulp waar je kunt, maar oefen geen controle uit. Alleen dan kan een kind ten volle uitgroeien tot de persoon die hij/zij echt is en wil zijn.
 2. ‘Ik geloof in jou’
  Deze zin heeft een motiverende kracht die we niet helemaal kunnen verklaren. Als je dit op het juiste moment zegt kan het heel veel effect hebben. Het geloof dat jij laat zien in je kind, komt uiteindelijk als een boemerang bij je terug.
 3. ‘Je leert het vanzelf’ 
  Mijn eigen zoon wordt heel snel kwaad als hem iets niet lukt. Als hij een puzzel in elkaar probeert te leggen en één van de stukjes past niet, gaat hij bijvoorbeeld helemaal uit zijn plaat. Ik prent hem altijd in dat het niet erg is dat iets niet in één keer lukt en dat we het allemaal hebben moeten leren.
 4. ‘Je bent hier veilig. Pappa en mamma blijven altijd bij je’
  Als er iets belangrijk is dan is het wel het vertrouwen in je ouders. Dat zij voor je zorgen, dat je op hen kunt leunen en dat ze je nooit in de steek laten. Het kan geen kwaad om dit af en toe te zeggen, maar belangrijker is dat de omgeving die jij creeert voor jouw kind dit uitstraalt.
 5. ‘Soms lukt iets niet en dat is niet erg’
  Kinderen kunnen ergens te klein voor zijn of geen talent hebben voor iets wat ze wel heel leuk leek. Als ouder kun je ze meegeven dat dit bij het leven hoort en dat het oké is dat je sommige dingen niet kunt. Mijn eigen moeder zei altijd: ‘Het zou maar saai zijn als we allemaal alles zouden kunnen.’
 6. ‘Ik hou van jou’
  Onze eigen ouders vonden dit nog best moeilijk om te zeggen, maar inmiddels hoor ik het mijn vrienden tegen hun kinderen en mezelf tegen mijn zoon maar al te vaak zeggen: ‘ik hou van jou’. De allerbelangrijkste zin en waar het hele leven op neerkomt: liefde.

Foto: Privébezit.

Lees ook: Hilarisch! De waarheid over poepluiers (echt, je mag ’t vies vinden)