Dit hele gezin heeft een jaar lang geen suikers gegeten

01.04.2014 12:47
year of no sugar

Journaliste Eve Schaub besloot een experiment aan te gaan. Zij en haar man, alsmede hun twee dochters van 6 en 11 jaar, hebben heel 2011 geen suiker gegeten – of iets dat daarop lijkt.

Het begon met het uitkammen van etiketten: ze doorzochten alle etenswaren die ze weleens in huis haalden op alternatieve namen voor suikers, of bijna-suikers; honing, siroop, fructose of andere kunstmatige zoetmakers. Daarna zijn ze zo veel mogelijk hun eten zelf gaan bereiden. Wel mocht elk gezinslid één consumptie per dag uitkiezen met een minimale hoeveelheid suiker.
Eve koos voor een dagelijks glas wijn.
En eens per maand mochten ze uit de band springen en een dessert uitkiezen waar ze allemaal zin in hadden.

Verjaardagen
In een interview vertelt Eve: “Ik zag een video op YouTube over wat suiker met je lichaam doet en waar eigenlijk allemaal suiker in zit. Ik was er nooit zo mee bezig geweest, maar toen ik me erin verdiepte, schrok ik wel. Echt overal leek het wel in te zitten. Dus ik besprak het met mijn man: zullen we het proberen. Een jaar geen suiker? Hij was enthousiast maar de kinderen verzetten zich natuurlijk. Want dat betekent: gedoe tijdens playdates, gedoe op verjaardagen, gedoe bij traktaties.”

Hoe ging het?
“De eerste dag was het ergst. Maar daarna ging het wel. De jongste van 6 was ontzettend flexibel, maar de oudste waar zwaar in de contramine. Na het eten maakte ze hele drama’s dat er geen toetje was. Totdat we besloten dat ze een dagboek zou bijhouden, waarin ze haar emoties kwijt kon. Dat bleek te helpen. Ze vond het leuk om zoiets bijzonders aan te gaan als gezin.”

Hoe veranderde het jullie, om geen suiker te eten?
“Ik teleurstel iedereen door de vertellen dat je er dus niet dunner van wordt. Ons smaakpallet veranderde geleidelijk. Zoete dingen werden langzaamaan minder lekker. Dingen die we er eerder lekker uit vonden zien, vonden we er langzaamaan vies en zelfs obsceen uit gaan zien. We voelden ons gezonder en we waren minder vaak ziek, heb ik het idee. Het is echt zo dat mijn kinderen minder ziekmeldingen hadden dat jaar dan alle andere voorgaande jaren.”

En toen het jaar voorbij was?
“Vrienden en familie zeiden: nu ga je vast als een gek weer suikers eten. Maar dat gebeurde helemaal niet. Met oud & nieuw namen we allemaal iets lekkers, en toen gingen we naar bed. Daarna werd het wel lastig. De regels waren weggevallen. De eerste keer in de supermarkt was heel gek, ik had geen idee wat we nu wel en niet van onszelf mochten. Nu er meer tijd overheen is gegaan is het makkelijker, we zwalken een beetje door het midden. Maar ons smaakpallet is gewijzigd. Liever een sorbetijsje dan een groot stuk taart.”

Wat raad je mensen aan die nu geïnspireerd zijn?
“Begin met een beetje bewustzijn over waar allemaal suikers in zitten. Dan kun je je eigen keuzes maken. Nu zit het overal in, en dat weten mensen niet. Je hoeft echt geen healthfreak te worden om minder suikers te eten.”

Check ook deze video van Eve en haar man in de supermarkt op zoek naar producten zonder suikers:

 
 

Eve schreef een boek over haar avontuur: Year of no Sugar. Bron: Huffington Post.