Dit kun je een baby maar beter niet te eten geven!

26.08.2014 14:30
Dit kun je je baby maar beter niet te eten geven kinderen opvoeding baby eten voedsel voeding

Soms voelt Renske zich een heel onwetende moeder…ze had namelijk geen idee dat zoon Dex het eerste jaar van zijn leven bepaalde dingen beter niet kon eten. Ja, natuurlijk, ze zou hem geen pinda in zijn mond gestopt hebben, maar een beetje honing door de thee? Dat blijkt dus niet te mogen! Heb jij ook te weinig babyboekjes gelezen? Let dan even op. Deze producten zijn verboden voor baby’s.

 * Honing
Honing is een van de belangrijkste dingen om te vermijden in de eerste twaalf maanden van het leven van je kind. Het kan bacteriën herbergen die kunnen leiden tot het zogenaamde infantiel botulisme, een zeldzame maar zeer ernstige ziekte. De ziekte kan ontstaan doordat de darmflora van een baby nog niet is ontwikkeld.

* Zout
Het is volledig onnodig om zout in het eten van een baby te doen. Bovendien zijn de nieren van baby’s nog te klein om (veel) zout te kunnen verwerken. In potjes babyvoedsel en de voorverpakte babypapjes zit echter altijd wel een beetje zout, dus let extra op dat je in het eten dat je zelf bereidt geen zout gebruikt (en lees de etiketten van voedingsproducten)

* Pindakaas
Plakkerige etenswaren, zoals pindakaas en andere stugge smeersels, kunnen makkelijk blijven hangen in het verhemelte en dat maakt het voor een baby heel moeilijk om te slikken. Zorg dat je bij dit soort voedsel altijd iets te drinken geeft.

* Magere melkproducten
Wat onszelf betreft hebben we de neiging om zoveel mogelijk magere producten in het winkelwagentje te leggen. Voor de ontwikkeling en de groei van baby’s is het juist van belang dat er vet in eten zit. In borstvoeding en flesvoeding zit veel vet en als je overstapt op gewone melk, zorg er dan voor dat je kind het eerste jaar volle melk en volle yoghurt te eten krijgt.

* Noten, snoepjes
Pinda’s, walnoten, hazelnoten, harde snoepjes, popcorn en aanverwanten kunnen in de eerste drie jaar van een kind het best vermeden worden, omdat kinderen zich hier makkelijk in verslikken.

* Cafeïne
Het is natuurlijk overduidelijk dat je je kind geen koffie geeft als hij nog maar net de baarmoeder verlaten heeft, maar andere voedingsmiddelen kunnen ook cafeïne bevatten, zonder dat je je er bewust van bent. Thee bijvoorbeeld (niet alleen zwarte, maar ook groene, witte en ijsthee) en ook chocolade. Cafeïne beïnvloedt het hele kleine lichaampje van je baby en het belangrijkst is dat het zijn bloeddruk en zijn hartslag verhoogt. Daarbij maakt cafeïne dat je vaker moet plassen en vanwege het feit dat baby’s nog zo klein zijn, kunnen ze heel snel uitdrogen.