Dit zijn de kenmerken van een driejarige (wat een héérlijke leeftijd! Aarrgh…)

02.12.2018 00:10

Ben je eindelijk door de terrible two-fase heen, worden ze drie! Dat is dus ook weer een verhaal apart…

Ze zeggen dat tweejarigen een opvoedkundige uitdaging zijn, vandaar ook de uitdrukking ‘Terrible Two’s’, maar driejarigen, die kunnen er ook wat van. Ze worden niet voor niks ’threenagers’ genoemd, met een knipoog naar de tienerjaren. Want driejarigen zijn aan de ene kant best gevorderd en wijs, maar kunnen aan de andere kant net zo makkelijk een woede-aanval – inclusief op de grond gaan liggen-dramatiek – krijgen als toen ze nog twee waren. Dit zijn negen kenmerken van een driejarig kind:

LEES OOK: 15 Bijzonder gênante situaties die elke moeder wel een keer meemaakt.

1.
Ze zijn streng
Liedjes zingen is voorbehouden aan de driejarigen. Mocht jij onverhoopt enthousiast meeblèren op ‘De wielen van de bus’, dan volgt een acute vermaning. Uh uh…ZIJ zijn aan het woord.

2.
Ze zijn kieskeurig en van de details

Als je een boterham smeert en 1 millimeter vergeet, word je al op matje geroepen. Ja dat luistert nauw, mensen. Net zoals wanneer je een boek leest het écht niet de bedoeling is dat je een woord skipt. Sterker nog, je moet óók lezen welke uitgeverij het boek heeft geprint en uit welk jaar het komt.

3.
Ze zijn wispelturig
Het ene moment lijkt het erop of je best een degelijke discussie met ze aankunt, dat ze zelfs wel begrijpen wat je bedoelt, maar het volgende moment kunnen ze uitbarsten als de Vesuvius omdat ze niet om 8 uur ’s ochtends een ijsje krijgen.

4.
Het zijn meesterredenaars
Hun all time favourite standaardzin bij alles wat ze willen en lekker vinden is: “Ik mag er drie van, want ik ben drie.”

5.
Ze willen met hun vader/moeder trouwen
Het driejarige meisje is zeer waarschijnlijk verliefd op papa. Met wie ze ook wil trouwen. De driejarige jongen heeft maar één droomvrouw: zijn mama.

6.
Ze zijn vasthoudender dan een pitbull
Ken je die uitdrukking ‘wat hij in zijn kop heeft, heeft hij niet in zijn kont’? Die móet verzonnen zijn door een ouder van een driejarige, want echt: als ze hun zinnen ergens op hebben gezet, dan breng je ze niet meer van dat idee af. Kon je ze vorig jaar nog afleiden (Kijk, de Teletubbies op tv!), nu stuur je ze niet zo makkelijk meer met een kluitje in het riet.

7.
Ze willen alles zelf doen behalve…
Een driejarige vindt dat hij alles zelf kan. Tot hij opeens bedenkt dat het wel zo makkelijk is als papa of mama het even doet (denk: broek aantrekken en billen vegen), dán spelen ze de onschuld zelve.

8.
Zij wordt prinses, hij een ridder
Het is heel ongeëmancipeerd maar dikke kans dat een driejarig meisje later prinses wil worden en daar nu al heel druk in oefent door dagelijks prinsessejurken en dito hakjes te dragen. De jongetjes willen unaniem ridder zijn. Of Spiderman. Of Diego, van Dora.

9.
Ze zijn onweerstaanbaar schattig
Hoewel ze dan richting vier gaan, en zich vaak al heel wat voelen, zijn ze soms dan ineens weer echt je kleine babytje. Dat in je armen wil liggen, getild moet worden, en dat je tot op het bot toe vertedert met hun ogen, lieve armpjes en verhaspelde zinnen.

LEES OOK: Deze acht dingen heeft iedere moeder van een peuter nodig.