Dit zijn de uitdagingen waarmee moeders van jongens te maken krijgen

05.01.2020 06:00

In huishoudens met meisjes is er een stuk meer rust, er wordt geknutseld, getut met poppen, nageltjes gelakt, er is roze (uitzonderingen daargelaten, natuurlijk). Moeder zijn van een zoon (of meerdere zoons) vergt wel enkele aanpassingen voor een vrouw. Blijf dus niet steken in je meisjesbrein, raadt Femke aan. 

Ik ben in de minderheid thuis. Naast mij zijn er twee mannen aanwezig. Mijn echtgenoot en mijn zoon. Met recht is ons huis een mannenhuishouden geworden. Ik probeer de vrouwelijke touch erin te houden, maar sjongejonge dat is me af en toe een uitdaging. Recent heb ik me voorgenomen om een paar dingen gewoon los te laten. Me er niet meer over op te winden. Het hoort nu eenmaal bij het hebben van een zoon. Afremmen Heeft Geen Zin. De uitdagingen waar moeders voor komen te staan heb ik dus maar even uitgeschreven, zodat ik mezelf er af en toe aan kan herinneren dat DIT nu eenmaal de realiteit is.

LEES OOK: Dit zijn de uitdagingen waar moeders van meisjes mee te maken krijgen

1. Kleren kunnen nooit langer dan één dag gedragen worden
Of het nu gaat om yoghurtvlekken, moddervlekken, sinaasappelvlekken, poepvlekken of totaal niet te definiëren vlekken: jongens zijn (meestal) Niet Netjes. Ze smeren met hun eten, ze vegen hun handen af aan hun kleren, ze stampen in plassen, ze gooien met modder. Zelden komt het voor dat je denkt: “Oh, deze trui kan hij nog wel een dagje aan!”

2. Wen aan bloed en blauwe plekken
Jongens vallen om de haverklap ergens vanaf, omdat ze risico’s nemen die meisjes belachelijk vinden. Geschaafde knieën, tanden door de lip, kapotte handen, blauwe knieën. Snel genoeg raak je er niet meer van onder de indruk. Zijzelf trouwens ook niet. Een Mickey Mouse pleister erop en gaan.

3. Stilte bestaat niet meer
Je denkt dat jongens stiller zijn, omdat ze minder woorden gebruiken dan meisjes. Vanaf een bepaalde leeftijd is dat vast waar, maar kleine jongens toppen kleine meisjes in hun volume, hoor. Ze schreeuwen, ze bootsen dierengeluiden na, ze doen alsof ze met een mitrailleur schieten, ze rennen keihard door het huis en slaan op een pan. Met een jongen in huis wen je vanzelf aan het feit dat het Nooit Meer Stil zal zijn.

4. Er zullen wapens zijn
De meeste moeders denken zo: bij mij komen er geen wapens in huis. Maar voor je het weet, sta je in de speelgoedwinkel en smeekt je kind je om zo’n plastic ding. Toen mijn zoon drie jaar was gebruikte hij al bananen als pistool: “Pang, pang, pang!”. Ik vrees dat ik er niet onderuit kom. Al denk ik wel: ik ga er geen kopen, hij gebruikt maar een tak ofzo!

5. Ruw en hard hoort erbij
In hun eentje kunnen jongens thuis flink de boel verbouwen en bijvoorbeeld de kat de stuipen op het lijf jagen door hem schreeuwend als een leeuw te achtervolgen. Als er echter een ander jongetje bij is of als pappa zin heeft om lekker te stoeien, berg je dan maar. Het gaat van duwen en trekken, tot boven op elkaar zitten, tot handje drukken, tot trappen. Je denkt: “Er gaat er straks eentje janken!” Maar meestal geschiedt één en ander met een grote glimlach op de gezichten.

6. Dure kleding aanschaffen heeft geen zin
Kleren in speciale kinderkledingzaken zijn altijd een stuk prijziger dan bij de Zara en H&M, maar soms kun je het toch niet laten om zo’n overprijsde trui of broek van een mooi merk mee te nemen. Dat leer je met een jongen in huis echter snel af: zodra je hem op zijn knieën over de modderige grond ziet glijden in zijn Replay-broek, weet je: dat wordt gewoon weer een C&A-tje, de volgende keer.

7. Boeren en scheten zijn grappig
Dat vind jij niet, maar zij dus wel. En hoe harder je erboven op gaat zitten “Niet doen, scheetjes laat je op de wc!” “Boertjes achter je hand” hoeveel leuker ze het vinden.

8. Succes met je genderneutrale opvoeding
Je kunt keukentjes aanschaffen, poppen kopen en zelfs nageltjes van jongens lakken. Vinden ze ook allemaal leuk. Maar als je met je zoon in de Intertoys bent, loopt hij niet naar de poppenhoek of het Barbierek, maar huppakee naar de rode brandweerauto’s, vliegdekschepen, garages en de dinosaurussen.

LEES OOK: Je piemel valt er echt niet af (en nog meer dingen die jongens moeten weten)