Dit zouden alle jonge vaders moeten doen

15.09.2021 18:00

Beste jonge vaders, willen jullie als een held de kraamtijd door? Dan geldt: ontzie je vrouw zoveel mogelijk. En nog wat gouden tips voor succesvol beginnend vaderschap.

Lees ook: Vaders, ga er eens wat vaker uit ’s nachts (en red je relatie).

Beste jonge vader, we begrijpen best dat jij in een lastig parket zit. De maatschappij neemt jullie rol niet erg serieus. Maar dat neemt niet weg dat jullie je rol wél serieus kunnen nemen. Dus. Wil jij als een held de kraamtijd door? De man zijn van wie elke vrouw stiekem droomt? Een betrokken vader zijn én een fantastische partner? Houd dan deze 12 gouden tips in je achterhoofd. Voor iedereen die op het punt staat vader te worden, óf het net geworden is.

  1. Je vrouw heeft altijd gelijk. Sowieso de hele zwangerschap lang en tijdens de bevalling. Dat klinkt misschien een beetje oneerlijk, maar het is ook niet eerlijk dat zij negen maanden lang al het zware werk doet, of wel? Zie het maar als jouw aandeel in de hele toestand.
  2. Zeur niet dat je (straks) nergens meer aan toekomt. Ook niet alvast vóór de baby er is, om zo jouw rechten veilig te stellen. Weet je wie straks alle rechten heeft? De baby. Daar kan je vrouw ook niets aan doen. Dus val haar er niet mee lastig, zij heeft andere dingen aan haar hoofd. Een watermeloen door een knoopsgat duwen bijvoorbeeld, om even de woorden van Claudia de Breij te gebruiken.
  3. Wees creatief. Als je bijvoorbeeld per se wilt sporten als de baby er net is: koop een springtouw en een paar gewichten en sport in de tuin, zodat je toch in de buurt bent. Oké, het is niet hetzelfde als in de sportschool sporten. Maar je vrouw heeft waarschijnlijk al moeite de trap af te komen, dus alles is relatief.
  4. Zeur niet dat je moe bent. Ook al ben je het wel. Je vrouw is gewoon nog véél moeier. Dat is geen punt van discussie, dat is een feit. Mocht je daaraan twijfelen, dan herhalen wij hierbij ons al eerder geponeerde devies: loop eens een paar maanden lang met een krat bier rond op je buik, onderga vervolgens een bloedige operatie en start de volgende dag met een marathon. In plaats van borstvoeding geven mag je elke drie uur een uur gaan touwtjespringen. Dat springtouw had je toch al.
  5. Zoek een klankbord/klaagbaak. We snappen heus wel dat jij óók moe bent en graag je ei kwijt wilt daarover. Je moet daarvoor alleen even iemand anders uitzoeken dan je vrouw. Bijvoorbeeld: je beste vriend, je zus, de systeembeheerder op je werk, de kapper of je ma. Niet die knappe vrouwelijke collega of je ex-vriendin – dat is niet chic.
  6. Huilen mag. Ze hebben het altijd over kraamtranen, nou wat ons betreft mag je die als man ook plengen. Van vreugde, puur geluk of pure uitputting. Wat jij wilt. Lucht ontzettend op. En je laat meteen aan je baby zien dat mannen ook mogen huilen, dus je bent tevens genderneutraal aan het opvoeden. Twee vliegen in één klap.
  7. Neem het op voor je vrouw. Geloof ons: het is echt niet altijd makkelijk om met half ontblote tieten, zonder make-up en stijf van de hormonen je schoonfamilie te ontvangen. Dus mocht je vrouw zich wat minder vriendelijk uitlaten tegen deze of gene: kies háár kant. Misschien lullig voor jouw moeder, maar die zit dan weer niet onder de hormonen. En waarschijnlijk begrijpt ze het wel.
  8. Stuur het kraambezoek tijdig weg. Ook al vind jij het nog zo gezellig dat men op het punt staat een biertje open te trekken als de beschuitjes op zijn: let op de subtiele (of minder subtiele) signalen die je vrouw afgeeft. Trekt ze het nog? Vindt zij het ook nog gezellig? Zo niet: wijs het kraambezoek vriendelijk doch resoluut de deur.
  9. Laat niet iedereen binnen. Staat onverwachts de vriendin van je moeder voor de deur, of de buurvrouw van je tante? Neem beleefd het cadeau aan en zeg dat het nu niet uitkomt. Eeuwige dankbaarheid zal je ten deel vallen.
  10. Lees een boek. En dan bedoelen we: over de kraamtijd. Of de zwangerschap. Over baby’s of slaapritmes. Verdiep je in de shit. Dat maakt indruk.
  11. Draai een nachtdienst (of meer). Doe nachtvoedingen zo mogelijk bij toerbeurt: jij de ene nacht, zij de andere. Of: jij die van elf uur ’s avonds, zij die van drie uur ’s nachts. Oké, zij geeft misschien borstvoeding, maar daar heb je kolfapparaten voor. Je krijgt er een uitgeruster vrouw voor terug en daarmee meestal ook een ontspannener baby (echt waar!).
  12. Weet dat alles een fase is. Als je dit niet zo’n gezellig stukje vond, weet dan: alles gaat voorbij. Ook de bevalling en de kraamtijd. Misschien wordt de soep bij jou helemaal niet zo heet gegeten als wij hem hier opdienen en is het allemaal reuze gezellig. Des te beter. Maar hou hoe dan ook in je achterhoofd dat jouw rol heel belangrijk kan zijn in deze periode. Juist door een actief ondersteunende rol te hebben en er zoveel mogelijk te zijn voor je vrouw en kind, maak je jezelf van onschatbare waarde. En echt, daar ga je op een goede dag de vruchten van plukken. Geloof ons maar.

Lees ook: 18x Deze vaders nailen het ouderschap.