Draagzak of draagdoek, draag jij?

18.01.2016 04:55

Het dragen van je baby is niet alleen heel gezellig, maar ook nog eens reuze handig (want: handen vrij en dus mega-flexibel) en voorkomt bovendien dat je niet de hele dag een gillende baby hoeft te wiegen in je armen. Maar er is zoveel keus, draagzakken – met babyverkleiner, ergonomisch of niet – en draagdoeken – geweven of een rekbare stof – dat je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Me-to-we zet alles voor je op een rijtje. Welke vorm van dragen past bij jou en is zo’n draagzak nou slecht voor die babyheupjes of niet?

Eén van de fijnste dingen van de babytijd vind ik toch wel dat kleine hummeltje veilig opgeborgen in een draagdoek, heel dicht tegen je aan. En dan met je neus ruiken aan dat kleine bolletje en die zachte haartjes. Ik heb twee lente-kindjes en wij hebben de mazzel dicht bij het strand te wonen, waardoor ik tijdens mijn verlof bijna dagelijks met mijn baby naar zee ging; wandelen op het strand en koffie drinken met uitzicht op de zee, terwijl mijn baby vredig lag te slapen tegen mij aan en mijn oudste druk in het zand aan het scheppen was.

Lees ook: Als je een reflux-baby hebt.

Tijdens mijn eerste zwangerschap kocht ik er twee; een draagzak van Ergobaby (die vond ik er veilig en gemakkelijk uitzien) en een draagdoek van rekbare stof (die was waarschijnlijk wat prettiger voor een hele kleine baby). Toen mijn baby er eenmaal was leerde een vriendin die zelf ook veel draagt, me hoe ik mijn kleine gillende hummeltje in zo’n draagdoek kreeg. Want dat is nog wel even een dingetje hoor, mensen. Zie maar eens als onervaren ‘draagdoeken-knoopster’ je spartelende baby keurig en wel op je buik te knopen. Die doeken zijn ook 4 meter lang en een enorme klus als je er nog niet behendig in bent. Beter kun je dus tijdens je zwangerschap alvast even oefenen met een knuffel. Maar, als de baby er eenmaal in zit is het reuze makkelijk. Je hebt je handen vrij om even de was op te vouwen, het huis op te ruimen of even een spelletje te spelen met een ouder kind.

En waarom is dragen nog meer ideaal?
– Je baby huilt minder en slaapt beter (want hij ligt lekker dicht tegen je aan, voelt jouw warmte en hoort je hartslag, net als in de buik).
– Dragen is goed voor de binding met je kind en daarom ook zeker geschikt voor geadopteerde baby’s.
– Ergonomisch dragen draagt bij aan een goede lichamelijke ontwikkeling van je kind.
– Je stopt een draagdoek makkelijk in je tas als je ergens naartoe gaat.
– Het is natuurlijk heel knus en gezellig.

Goed, maar welk type kies je nou? Er zijn verschillende soorten ‘babydragers’;
Draagdoek van geweven stof. Dit is een doek van ongeveer 4,5 meter lang en vergt dus even wat oefening voordat je hem goed kunt knopen. Deze doek kun je vanaf de geboorte gebruiken tot de peuterleeftijd en hiermee kun je zowel op de buik dragen als op je rug en heup (als je kind wat ouder is). Er zijn verschillende manieren om deze doek te knopen.
Draagdoek van rekbare stof. Is vaak net zo lang als een geweven draagdoek en iets makkelijker in gebruik omdat je je kindje er zo in en uit kunt doen (en bij een geweven doek moet je ‘m weer opnieuw knopen als je je baby bijv. even hebt gevoed of verschoond). Deze doek gebruik je meestal tot ongeveer 9 maanden – en is alleen geschikt voor buikdragen – daarna wordt je baby te zwaar. De rekbare stof is minder luchtdoorlatend dan een geweven stof en dus minder geschikt voor de hele warme zomermaanden.
Mei Tai. Mix tussen een draagdoek en een draagzak. Hiermee heb je het gemak van een draagzak en het comfort van een draagdoek. Je kunt je kind al vanaf de geboorte dragen, op zowel buik, rug en heup, tot ongeveer 2,5 jaar.
Ringsling. Een draagdoek van een korte geweven stof die je door twee ringen haalt. Ideaal voor korte stukjes dragen, want je haalt je kind er gemakkelijk in en uit. Ook voor oudere kindjes.
Draagzak. Is voorgevormd en heeft een klik- of klittenbandsysteem waarmee je de zak gemakkelijk en snel vastmaakt. Sommige merken hebben een neksteuntje en een speciale babyinzet waardoor deze zak al geschikt is om te gebruiken vanaf de geboorte. Afhankelijk van het model en merk dat je kiest, kun je de draagzak ook gebruiken op je rug en heup en tot in de peuterleeftijd.

Welke je kiest is eigenlijk afhankelijk van je wensen. Wil je gelijk vanaf de geboorte beginnen met dragen en alleen op je buik of zie je jezelf ook al met een peuter op je rug naar buiten gaan? Laat je goed informeren, ga uitproberen in de winkel, speur op internet of schakel de hulp in van een draagconsulente die je precies kan vertellen wat de mogelijkheden zijn en je ook de verschillende knopen van een draagdoek kan leren.

Als je gaat Googelen naar draagzakken stuit je al gauw op een berg kritiek en gevaren. En terecht, als je het mij vraagt. Je hebt namelijk ergonomische draagzakken en niet-ergonomische draagzakken. Bij de niet-ergonomische draagzakken is het zitgedeelte smal en hangt je baby dus in z’n kruis, de beentjes bungelen en krijgen geen ondersteuning en het ruggetje is hol of recht. Totaal niet comfortabel en gevaarlijk voor de heupjes. Ook kun je bij deze niet-ergonomische dragers je kind met het gezicht naar voren dragen. Dat lijkt hartstikke leuk, maar wordt afgeraden omdat je kind op deze manier teveel prikkels krijgt.
Bij ergonomische draagzakken hangt je kind in een soort M-houding tegen je aan, met de beentjes gespreid en de knietjes hoger dan de billen. Het zitgedeelte is breed, van knieholte tot knieholte en het ruggetje is bol. Met deze zakken kun je je kind niet met het gezicht naar voren dragen, maar vaak wel op je heup en rug (afhankelijk van het model). Goede ergonomische draagzakken heb je bijvoorbeeld van de merken Ergobaby, Manduca, Marsupi, Bondolino of Storchenwiege Carrier.

De bekendste en meest-gehate draagzak op internet is toch wel die van Babybjörn. Het ouderwetse model, de original draagzak, is niet-ergonomisch. Het heeft een smal zitvlak en is daarom echt slecht voor de houding van je baby. Inmiddels heeft het merk nieuwe ergonomische draagzakken uitgebracht, maar Marktplaats staat nog vol met de oude modellen.

Wil je een goede draagzak kopen? Dan kun je die het beste in de winkel even proberen, liefst met baby, zodat je kunt zien hoe hij/zij erin zit en of de draagzak ook prettig is voor jouw rug. Let daarbij heel goed op de houding van je baby en kijk of deze natuurlijk is! Bij draagdoeken is het belangrijk dat je ze op de juiste manier knoopt en er, zeker in de zomer, altijd op let dat je kindje het niet te warm krijgt. De doek is natuurlijk een extra laagje.

Tips om je kind veilig te dragen:
– Draag altijd rechtop (verticaal) in plaats van horizontaal, want hierdoor bestaat het gevaar dat je baby stikt.
– De beentjes van je baby moeten in de M-houding, of kikkerhouding, zitten in plaats van met de benen bungelend naar beneden.
– Let goed op of je baby vrij kan ademen (pak hem dus ook niet onder je eigen jas helemaal in).
– Je baby zit op een veilige hoogte als je je kind makkelijk een kusje op z’n hoofd kan geven.
– Een veilige draagzak of draagdoek moet voldoen aan de Europese norm voor buikdragers: NEN-EN 12309-2.
– Draag je baby niet tijdens het koken, sporten en natuurlijk ook niet tijdens het autorijden. Over het fietsen zijn de meningen verdeelt. Gebruik je eigen verstand.
– Als je je kind nog met je hand moet ondersteunen zit de zak of doek niet strak genoeg.

Lees ook: Zo werkt inbakeren (en hoe je er een hoop leed mee kunt besparen…).