Zou jij het overwegen? Tweede Kamer wil dubbele achternaam voor kinderen mogelijk maken

30.01.2019 04:55
Zou jij het overwegen? Tweede Kamer wil dubbele achternaam voor kinderen mogelijk maken

Het is de bedoeling dat kinderen binnenkort de achternaam van beide ouders kunnen krijgen. De Tweede Kamer negeert het advies van minister van Rechtsbescherming Sander Dekker, en vraagt het kabinet de wet omtrent vernoemingen te wijzigen. 

Nederland is een van de laatste Europese landen waar een kind slechts de achternaam van een van de ouders kan krijgen. Dit betekent dat stellen die niet getrouwd zijn, of wel getrouwd maar beiden hun eigen achternaam behouden, altijd moeten kiezen welke achternaam de baby moet krijgen. En dat moet veranderen, vindt de Tweede Kamer. Tien jaar geleden constateerde een commissie al dat de keuze voor een dubbele achternaam een passende oplossing zou zijn voor Nederland, maar tot op heden is er niks met dit advies gedaan.

Nu heeft de Kamer besloten toch werk te gaan maken van deze regeling, omdat steeds meer jonge ouders aangeven behoefte te hebben aan een keuze naast een enkele achternaam. Ook wel logisch, aangezien het nu redelijk vaak voorkomt dat een van de ouders niet dezelfde achternaam heeft als hun eigen kind. In het mildste geval kan dit ervaren worden als ongezellig, maar het kan ook daadwerkelijke problemen opleveren, bijvoorbeeld wanneer een van de ouders met het kind naar het buitenland wil.

Hoe werkt het dan wanneer het kind zelf gaat trouwen, en de achternaam van de partner wil aannemen? Dan moet een van de achternamen komen te vervallen. Het kind mag zelf kiezen welke achternaam dit dan zou zijn.

Bron: Nu.nl

Lees ook: Annemieke’s baby krijgt straks haar achternaam – en dit is waarom