Een nieuw huis? Dan hebben wij 9 gouden tips voor je in deze gekke markt

24.01.2016 09:50

Barbara is ervaringsdeskundige als het gaat om een huis kopen in een drukke markt met weinig aanbod, zoals nu. Ze was assistent makelaar en kocht een huis in een zelfde overspannen markt. Dit zijn haar gouden tips.

Het is weer druk aan het worden op de woningmarkt. Waar je een jaar geleden blij mocht zijn als er eens per maand iemand kwam kijken, nu staan ze weer rijen dik voor de leuke huizen die net nieuw zijn in het aanbod. Ik heb in een grijs verleden op een makelaarskantoor gewerkt in de meeste overspannen jaren ever. We opereerden vooral in de meest gewilde buurten van een grote stad. Toestanden heb ik meegemaakt met overbiedende kopers, ruziënde verkopers en vooral: teleurgestelde mensen die net hun droomhuis misliepen. En dat is echt klote, want de maanden daarna is geen huis meer goed genoeg. Het is als een soort verliefdheid waar je eerst overheen moet raken, voor je weer een nieuw kan gaan waarderen.

Maar je bent echt geen speelbal van het toeval als het gaat om een huis vinden in een overspannen markt. Er zijn veel trucs die je kunnen bijstaan. Zelf heb ik een huis gekocht waar een hele rij geïnteresseerden voor de deur stond, we zijn er zo lang gelopen, hebben in 3 minuten de beslissing genomen, we kregen het huis en hebben ook nog 20.000 euro van de vraagprijs afgekregen (onze makelaar). En ik snap nog steeds niet waarom!

Dit zijn mijn 9 gouden tips.

  1. Weet vooraf precies hoeveel je uit kunt geven
    Ga meteen voor een goed hypotheekadvies. Zoek helemaal uit hoeveel je kan betalen, hoe hoog de vraagprijs kan zijn, hoe hoog de servicekosten, hoeveel gas en elektra. Zoek het vooraf tot in de punten uit, dan kun je snel beslissen als Het Huis daar is. En je hebt een voorsprong op alle andere  geïnteresseerden die dat soms niet precies weten.
  2. Ga heel veel huizen zien
    Ook als je denkt: mwa, niet in die buurt, niet een huis zonder tuin – ga toch kijken als het enigszins iets lijkt. Want als je een huis of tien hebt gezien wéét je gewoon wat er in de markt is. Heb je overdag geen tijd? Ga er dan op zijn minst ’s avonds of in het weekend langs. Kijk onbeschaamd naar binnen, bel aan, zorg dat je een beeld van markt krijgt. Als je een makelaar hebt, is veel huizen kijken ook een goede manier om elkaar te leren kennen voor als het erop aan komt. En dan kent hij je wensen door en door.
  3. Neem een makelaar
    Je kan het prima zonder doen. Mag van mij. Bespaart geld, denk jij nu. Een huis vinden kun je prima zelf. Kijk elke dag vroeg op funda en je weet wat er te koop is. Prima & allemaal waar. Maar dan nu de argumenten om het wel te doen: makelaars doen graag zaken met makelaars, en daar haal je je voordeel uit als er meer zoekers zijn dan aanbod. Als een verkopende makelaar moet kiezen tussen een bod van een particulier of een bod van een leuke collega, kiest hij toch echt in de meeste gevallen voor die collega waar hij elke vrijdag mee borrelt. Of je moet een heel hoog bod doen natuurlijk, maar dan nog kan je beter kiezen voor een makelaar die het binnen de lijntjes houdt en zorgt dat je het voor een goede prijs krijgt. (Het gaat ook weleens anders natuurlijk, maar dit is advies waarmee je in veel gevallen je voordel kunt doen.) Zie verder punt 4, 6, 7 & 9.
  4. Wees snel
    Staat je – vermoedelijke – droomhuis op funda? Doe dan het volgende: Bel meteen je makelaar of de makelaar verkoper. Zeg dat je heel erg geïnteresseerd bent en dat je het van binnen wilt zien. Maak een afspraak.
  5. Ga meteen van buiten kijken
    Stap meteen op de fiets of auto en rijd er langs. Kijk naar binnen. Snuif de buurt op. Dan weet je het al voor 80 procent zeker.
  6. Nog steeds geïnteresseerd? Bel de makelaar nog een keer
    Bel de volgende dag de makelaar verkoper weer, of je eigen makelaar en zeg weer: ik ben heel erg geïnteresseerd, hoe laat beginnen jullie met afspraken? De verkopende makelaar stopt namelijk vaak de cliënten van zijn leuke collega’s aan het begin van de rit. Als hij zegt: ik begin om 15 uur en jij bent om 16.30 aan de beurt dan is het foute boel. Je moet er om 14.45 zijn. Gebruik hierbij weer het netwerk van je makelaar, als je die hebt.
  7. Ga een uur te vroeg naar de bezichtiging. Of twee
    Heb je de juiste informatie niet? Ga dan heel brutaal anderhalf uur te vroeg voor de deur staan en bel aan of wacht tot de makelaar er is en houd je van de domme. Misschien werkt het en kan je als eerste het huis zien.
  8. Bereid je samen met je partner mentaal voor
    Spreek naar elkaar uit dat jullie. Heel. Erg. Geïnteresseerd. Zijn. Spreek af dat je door het huis gaat lopen, van verdieping naar verdieping en dan boven in een stil kamertje ja of nee zegt. Ga op je gevoel af, de ratio komt later. Je weet natuurlijk al wel of je het kunt betalen of niet.
  9. Doe meteen een bod met voorbehoud
    Als het antwoord ‘ja’ is, ga dan naar de makelaar en doe een goed bod. onder voorbehoud dat er bouwkundig of juridisch niets raars is met het huis (dat het verhuurd is, of dat de fundering vernieuwd moet worden) en onder voorwaarde dat je de financiering rond krijgt. En meld dan meteen dat je alles hebt uitgezocht en dat de hypotheekverstrekker zei dat je bedrag X kunt lenen.

Die laatste stappen zijn echt het meest relaxed met een goede makelaar aan je zijde. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die er pertinent anders over denken, echt, prima. Gaat je ook lukken! Daarnaast kan er nog steeds van alles mis gaan, natuurlijk. Maar dit zijn mijn persoonlijke tips waar ik goede ervaringen mee heb.