Waarom is het eten altijd zo vies op kinderplekken? Tijd voor een nieuwe menukaart

Barbara heeft genoeg van het vreselijk vieze eten op kinderplekken. Tijd om even lekker te drammen. 

Beste pretparkhouders, zwembadeigenaren en andere plekken voor kinderen.

Nu het seizoen weer in volle gang is, wil ik graag met jullie in gesprek gaan. Ik ben echt niet zo’n moeder die de hele dag in de weer is met suikervrije tussendoortjes en die altijd zakjes fruit bij zich heeft. Ik vind dat kinderen best mogen snoepen en lekker een frietje mogen eten als de situatie erom vraagt.
In een pretpark bijvoorbeeld.
Maar misschien hebben jullie het niet door hoor, en zitten jullie meestal op een kantoor, ver weg van je publiek. Laat me jullie dan iets vertellen over je bezoekers.

Grote marges
Jullie doelgroep, dat zijn kinderen. Dat weten we. En kinderen houden van goor eten. Dat weten we ook. Dat dit voor jullie heel mooi uit komt, hadden we ook allang verzonnen. Kinderen zijn nu eenmaal gek op knakworsten uit blik, op slappe friet die je maar een keer hoeft te bakken en kroketten die je jaren kan bewaren. Lekker handig, want er is een krankzinnig grote industrie ontstaan van pretparketen, dus overal zijn er leveranciers, die tegen superweinig geld superveel vreten leveren.
Het is mij ook bekend dat jullie overal pannenkoeken verkopen omdat daar de grootste marges op zitten. Wat kost het om ze te maken? Een eitje, wat mix en een scheutje melk – voor 2 euro heb je zo 10 pannenkoeken. Als je die verkoopt voor 7,50 euro per stuk, met een snufje poedersuiker, heb je meteen het uurloon van je 16-jarige ongemotiveerde medewerker eruit.

Liever goedkoop dan lekker?
Zo rekenen jullie ook in je kantoortjes uit dat industriële friet goedkoper is dan lekkere, biologische friet. Hetzelfde geldt voor knakworsten uit de bioindustrie versus diervriendelijke. Jullie vinden dat zó belangrijk dat jullie zelfs midden in dierentuinen Unox-knakworsten verkopen, met van die karretjes.
Waar jullie dus aan de ene kant bordjes ophangen en folders maken met hoe goed jullie voor dieren zorgen, hebben jullie echt maling aan andere beesten die in de bioindustrie zijn geslacht voor deze worstjes.

Wij – volwassenen met smaak – zijn ook jullie klanten
En nu ik toch aan het drammen ben. Die doelgroep dus. Is het weleens in jullie opgekomen dat die kinderen begeleid worden door… volwassenen?
Mannen, en vrouwen met banen, die weleens in andere horecagelegenheden komen. Die zien dat je overal steeds beter eten krijgt. Op stations in het hele land kun je tegenwoordig verse salades krijgen, smoothies, en organic afhaalmaatlijden. Zelfs AH to go heeft tegenwoordig een redelijk assortiment. En overal kun je tegenwoordig handgemaakt ijs krijgen.
Waarom komen jullie dan niet verder dan Magnums, afbakpatat en knakworst uit blik?
Het is niet alleen slecht voor de wereld, slecht voor de gezondheid van kinderen, maar ook slecht voor je business.

Een nieuwe aanpak
We snappen dat er genoeg geld verdiend moet worden, maar er zijn meer manieren om geld te verdienen dan alleen maar massa.
Kom, we maken even een nieuw businessplan, met een nieuw verdienmodel. Het is mogelijk, zet je hersentjes maar even aan, zo, oke.

Eerst even een korte vragenlijst.
Pak je pen.
• Als mijn kinderen graag naar een pretpark willen, wie denk je dat dan beslist?
• Heb ik dan zin te lunchen met een saucijzenbroodje onder zo’n rood lampje, of heb ik zin in een frisse salade?
• Geef ik mijn kinderen dan liever biologische hamburgers of gekartelde stukjes plofkip?
• En tenslotte: wil ik, denk je – en dat is een lastige vraag voor je, ik weet het – daar best iets meer voor betalen?

Zie je het voor je? Nou dan. Je businessplan is bijna klaar.

Nog even dit: als ik blij van jou word zou ik dan vaker naar jou gaan of toch naar de concurrent met de plofkip?

En dan een laatste vraag: koop ik dan na afloop dan ook nog met veel plezier een biologisch ijsje voor de kinderen, of doe ik dat alleen als er al genoeg transvetten en E-nummers in ze zitten?

Uitstekend geantwoord! 

Vertrouwende op een succesvolle hernieuwde samenwerking,

Namens de (leuke) ouders van Nederland,

Barbara van Erp!

LEES OOK: Handig! De 10 leukste (kleinschalige) pretparken van Nederland

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Wie gaat er mee bootje varen naar het Nuon-windmolenpark in zee?

Vrijdagmiddag 28 augustus ga ik met mijn zoon Felix (9) in een...
Lees verder

16 Comments

 • Treurnis troef, zo ook in Dolfinarium Harderwijk. Junkfood – en enkel junkfood – tegen woekerprijzen. Als ik terugdenk aan het bezoek vorig jaar zomer, schiet ik acuut in een depressie. Buiten de poorten van arren moede maar een bakkie kibbeling gescoord.

 • Ik ben het helemaal met je eens op 1 puntje na: Ik ben zeker niet bereid NOG meer te betalen ervoor, want zoals je al eerder aanhaalde in jouw stuk zijn de prijzen al belachelijk hoog.
  Wij nemen eigenlijk altijd onze eigen lunch mee, moet ik wel zeggen dat wij minstens 2x in de maand naar de Efteling gaan vanwege ons abonnement ;)

 • In Kwadendamme heb je de ‘Tropical zoo”, onlangs genomineerd als leukste uitje in Zeeland. Maar wat zeker ook belangrijk is: er is geen vreetschuur! Gelukkig wel een leuk restaurant waar ook gezond én lekker eten te verkrijgen is!

 • Nog een positieve: bij het Spoorwegmuseum hebben ze, naast de standaard snackbox met patat en de muffins/ijsjes/koeken, ook een gezonde versie van de snackbox: met 2 bolletjes met kaas of worst en een krentenbol en fruit. Heb ik één keer besteld (we wonen in Utrecht dus normaal gesproken ga ik daar niet eten met de kinderen) in een weekend en toen zei de jongen van de bediening “nee, die hebben we niet in het weekend” (eh.. wat zeg je?) Maar een manager kon me vertellen dat ze die natuurlijk wel in het weekend hadden en ging het persoonlijk voor me regelen :)

 • Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Veel patat en frikandellen onder rode lampen of poffertjes. Er kan zo veel meer gedaan worden voor de kinderen en hun ouders of/en verzorgers!! En dat geld eigenlijk ook voor schoolreisje dan krijgen de kids ook patat! Als ouders zijnde worden we er op gewezen dat we gezonde lunch en tussendoortjes mee geven naar school. Maar op schoolreis krijgen ze kleffe frietjes met mayo! Dat volg ik gewoon niet!

 • De Efteling heeft inderdaad restaurants met frites in kindermenu’s, maar ze hebben ook echt gezondere en beter te eten opties.
  Sterker nog, een heel restaurant met biologische hamburgers (ik geloof zelfs een vegaburger), maaltijdsalade, etc. Dat is overigens wel gemiddeld het duurste restaurant in het park, dus waarschijnlijk de reden waarom er relatief weinig gezinnen met kinderen zitten…

 • welkom in de wereld van Smulpaapje.nl. Wij proberen in ieder geval al restaurants op de kaart te zetten die snappen dat er meer is dan het standaard kindermenu. En dat lukt aardig in de 2 jaar dat ik nu bezig ben. Maar hoe meer pretparken e.d. volgen des te liever het ons is!

 • Drouwenerzand! Daar zijn eten en drinken ‘gratis’ als je je toegangskaartje hebt gekocht. Klinkt als een prima deal. Maar ja. Rara wat je daar allemaal kunt krijgen.. Psies. Er is volgens de website ook fruit, we hebben met moeite onderweg naar de uitgang bij de souvenirswinkel nog 2 kistjes met appels kunnen vinden. Voor de rest patat en patat en kroket en patat en softijs en patat en kroket, oh en een slap broodje hamburger en softijs en patat. Voor de ‘gezonde’ hap: een bakkie vreselijke (“verse”) bliksoep zonder echte ingredienten maar inclusief een hoop E-nummers. En een slap wit broodje.
  Ik zou zooooo graag betalen voor mijn eten als ik daar dan ook iets fatsoenlijks voor kan krijgen!

 • Tja, HELEMAAL mee eens!!! Maarrrrr…. Ik heb een jaar of 5 een poging ondernomen en na veel overleg, duwen en trekken de actie gestaakt wegens geen succes. Ze willen echt niet… :(

 • Goed bezig: MiniMarkt in Bloemendaal, Fleurie in Bloemendaal, Buitenplaats Plantage in Vogelenzang, RapaNui en Ubuntu aan het strand. Ook ok; Artis, Westerpark in combinatie met Bakkerswinkel en Terrasmus in Erasmuspark. Ver-schrik-kelijk: TunFun en de Linnaeushof!

 • Als ik om mij heen kijk merk ik dat heel veel ouders geen betere smaak hebben dan de kinderen. Jammer….. Er wordt steeds meer rommel gegeten. Vaak omdat ouders dat ook lekker vinden. Kijk om je heen dan zie je dat gezinnen steeds dikker worden door hun eet gedrag. Moeilijk om dit te doorbreken!

 • O, en mijn ergste nachtmerrie is de Efteling: daar hebben ze een kindermenu, met friet en dan denk je dus met nog meer friet, maar dat is dan kip, en als je het opeet, zit er onderin de kartonnen doos een…. appel! Die alle kinderen dan dus weggooien.

 • Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is een prettige uitzondering, dat moest ik nog wel even kwijt. En nu weer even heel lang nadenken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.