Een stamceltransplantatie is nog de enige hoop voor dreumes Ana Elena

12.10.2015 15:41

Vanochtend bereikte ons het hartverscheurende nieuws van de zieke Ana Elena die dringend een stamceldonor nodig heeft. Alsof dat nog niet heftig genoeg is, is Ana Elena ook nog maar een dreumes van 17 maanden oud. Wij kunnen ons niet voorstellen door wat voor vreselijke hel zij en haar ouders gaan. Het enige wat we kunnen doen is ons aanmelden als stamceldonor en hopen op een match, voor Ana of wellicht een van de andere vele patiënten op de wachtlijst. Ilana is al stamceldonor, jullie ook?

De kleine Ana Elena heeft in haar jonge leventje al heel wat meegemaakt. Al bijna de helft van haar leven ligt zij in het ziekenhuis. Begin 2015 wordt bij haar een agressieve vorm van acute leukemie geconstateerd. Een traject van 5 chemokuren volgde en begin mei werd Ana kankervrij verklaard en mocht zij naar huis met haar ouders en zusje om haar eerste verjaardag te vieren.

Helaas mocht de vreugde maar van korte duur zijn; nog geen zes weken later keerde de ziekte terug, en in zo’n heftige vorm dat een stamceltransplantatie nog het enige redmiddel is voor het meisje. Daarbovenop komt nog eens dat Ana Elena een zeer lastig genenpakket bezit. Ze is namelijk half Nederlands, half Brazilliaans en dit maakt de vondst op een match er niet makkelijker op. Moeder Carolina Borges vecht om op tijd een geschikte donor voor haar dochtertje te vinden. „De kans is klein, maar het is haar enige kans. Ik blijf positief. Als moeder kun je niet anders. Aan een ander scenario kan en wil ik niet denken. Ik moet overeind blijven”, zegt ze.

De ouders van Ana roepen zo veel mogelijk mensen op zich aan te melden als stamceldonor, zodat de kans om op tijd een geschikte donor te vinden wordt vergroot. Donor worden is helemaal niet moeilijk. De eerste stap is aanmelden via de website www.wordstamceldonor.nl waarna vervolgens een registratiesetje toe wordt gestuurd met wattenstaafjes, die haal je door je wangslijmvlies en je stuurt ze retour. Daarna wordt je DNA in de database vastgelegd en indien er een match is wordt er contact met je opgenomen. Hoe fijn zou het zijn als jij iemand z’n leven kan redden? En wellicht zelfs die van Ana? 

 

foto: Marcel Otterspeer