13 Niet heel verantwoorde maar wel effectieve manieren om te zorgen dat je peuter wel luistert

14.01.2020 05:00

Ja, ja, eindeloos geduldig en consequent zijn is natuurlijk ook een manier, maar voor wat sneller effect zijn hier 13 niet heel verantwoorde maar wel zeer effectieve manieren om een Oost-Indisch dove peuter ineens wel aan het luisteren te krijgen.

Lees ook: Luisteren ze niet? Schrijf een brief!

1. Laat terloops het woord ‘iPad’ vallen, gewoon alleen dat woord.

2. Dreig met persoonlijke hygiëne die je gaat uitvoeren als er nu niet naar je geluisterd wordt. In bad ofzo. Of tandenpoetsen. Zijn peuters zeer gevoelig voor.

3. Van omkoping met ijsjes is nooit iemand slechter geworden.

4. Fluister ‘chocola’ zo zacht als je kan. Peuters in een omtrek van drie kilometer zullen het horen.

5. Werk aan een Pavlov-supermarkt effect. Zodra je voet over de drempel zet, zal de peuter zich herinneren dat er in de supermarkt bij goed gedrag iets te verdienen valt.

6. Zet Sinterklaas in zo vaak als je kan. Ook in april ofzo.

7. Bel subiet Brandweerman Sam / Peppa Big / Nijntje om te vertellen dat je peuter helaas doof is geworden en derhalve niet langer van de filmpjes zal kunnen genieten.

8. Zet kopieergedrag in en ga op de grond liggen krijsen, schoppen en slaan. Geen peuter die niet verbijsterd toekijkt.

9. Zeg iets over je telefoon en dat deze helaas pindakaas niet langer door je peuter gebruikt kan worden aangezien ie niet wenst te luisteren.

10. Neem geschrokken je telefoon op – die niet gaat, maar dat weet je peuter niet, want die was niet aan het luisteren – en beloof bedeesd aan de politie dat je je kind bij de deur klaar zult zetten voor als de auto zo met sirenes de straat in komt. (Let op, niet uittesten op al te tere kinderzieltjes.)

11. Ga op de bank liggen, zeg niks en hoop op een momentje rust. Gemiddeld gezien duurt het dan anderhalve milliseconde voor een peuter present is.

12. Vraag jezelf hardop af wat Elsa ervan zou vinden als ze ineens voor de deur zou staan. Geen peuter die het risico wil lopen dat het blauwgejurkte wicht echt plotseling opduikt in the middle of a historische driftbui.

13. Open in de keuken zonder geluid te maken een pak gevulde koeken, waar je er stiekem zelf eentje van wilde eten. Want altijd als je wil dat je peuter gewoon ff niet luistert, is ie er als de kippen bij.

Lees ook: 12 Dingen die je peuters niet kunt leren, hoe je ook je best doet.