Uit eten met kleine kinderen? Esmay geeft 12 tips om drama’s te voorkomen

19.01.2018 05:00

Alle mensen die zeggen dat je met kinderen niet uit eten kunt, doen het gewoon verkeerd. Daar is Renée van overtuigd. Ze geeft 12 ultieme tips voor een gezellig etentje buiten de deur mét kids.

Lees ook: Geweldige speelhoek in Blaricum

 1. Ga op tijd. Dan maar op een bejaardentijd in een restaurant. Wij zijn er vaak om 16.15 uur al. We eten tegelijkertijd met het personeel, joh. Het is dan nog heerlijk rustig. Tenminste, afgezien van mijn eigen kinderen dan.
 2. Er zijn altijd mensen die zich aan je kinderen ergeren. Van die mensen die vinden dat we maar thuis moeten blijven tot ze 18 jaar zijn, kunnen me gestolen worden. Ieder restaurant met een speelhoek is vanaf nu kinderdomein. Ga zelf maar ergens anders heen.
 3. Die speelhoek dus. Steeds meer restaurants hebben er één. Kies die. Al stelt het geen reet voor en is het niet meer dan een tv en een paar boekjes. Je kind is met die nieuwe prikkels vast lang genoeg bezig om een lekker hoofdgerecht naar binnen te duwen.
 4. Check van tevoren of ze een kinderstoel hebben. Anders moet je je kind de hele tijd op schoot houden. Die kleintjes trekken dan ook nog je bord ondersteboven in je schoot. Daar worden we allemaal chagrijnig van.
 5. Hebben ze geen verschoonkussen, dan leg  je je kind gewoon op de grond van de gang of wc voor een schone luier. Onhygiënisch? Wat denk je dat die kids allemaal meenemen wanneer ze rondkruipen op het kinderdagverblijf?
 6. Zorg voor ruimte. Dus kies geen restaurants waar de tafels bijna tegen elkaar aan staan. Daar word ik zelf ook altijd een beetje onrustig van. Kinderen moeten kunnen bewegen.
 7. Laat ze rondlopen en ontdekken. Zeker als het rustig is, kan dat prima. Mijn twee kinderen speelden van de week in een verlaten pizzeria samen dinootje, tot vermaak van het personeel dat toch nog niks te doen had. Af en toe zeggen dat ze niet zo moeten brullen en klaar is kees.
 8. Kies niet altijd maar voor dat fucking kindermenu met patat en kroket. Leer kinderen ook iets eten wat je alleen in een restaurant kunt krijgen. Laat ze merken dat het eten er lekkerder is dan thuis (tenminste, met een kok zoals ik). Dan willen ze ook graag mee uit eten.
 9. Blijf zelf relaxed, ook als het tegenvalt. Ga niet lopen zeiken op de bediening of op het eten. Daar worden je kinderen ook bloedchagrijnig van.
 10. Laat je tablet thuis. Als ik dat ding meeneem, wordt het altijd drama. Mijn oudste mag nooit lang genoeg kijken van mij. De jongste gaat eraan trekken. Ruzie. Gedoe. Je zou denken: leg de boel plat en geniet van de rust. Vaak werkt het andersom.
 11. Praat met je kind. Als jij en je lief alleen maar over de agenda en de financiën gaan zitten praten, is er voor je kind natuurlijk geen klap aan. Beter is het (bij ons) om oprecht geïnteresseerd vragen te stellen en te luisteren naar hun antwoorden. En ik luister, soms met moeite, naar ellenlange verhalen over wie er scoorde met voetballen op het schoolplein. Maar ik eet ondertussen wel lekker rivierkreeftjes op een bedje van weet-ik-veel-wat.
 12. Vergelijk uit eten gaan met kids nóóit met uit eten gaan alleen met je partner. Het is anders, een stuk minder romantisch en relaxed. Maar tis op een hele andere manier wel leuk.

  Lees ook: Uit eten met je baby? Marcel zegt: doe maar niet