11 feiten over baby’s die je bijna niet gelooft, maar 100% waar zijn

03.07.2019 04:55

Inmiddels denk je dat je goed voorbereid bent, en dat je echt álles wat je kunt weten over baby’s wel weet. Ha, fout! Wedden dat je een van deze onderstaande dingen nog niet wist.

1. De maag van een pasgeboren baby is ongeveer zo groot als een theelepeltje

De maag groeit daarna snel door, tot ongeveer het formaat van een kippen-ei op dag 10.

2. Ook al huilen pasgeboren baby’s veel, ze produceren geen tranen

Pasgeboren baby’s produceren alleen genoeg traanvocht om hun oogjes vochtig te houden. Echte tranen krijgen ze tussen de leeftijd van 1 en 3 maanden oud.

3. Pasgeboren meisjes-baby’s kunnen een mini-menstruatie hebben

Soms neemt de baby de hoge oestrogeenlevels in de baarmoeder van de moeder over, waardoor de baarmoeder van de baby wordt gestimuleerd. Als dit gebeurd, kan de baby een ‘mini-menstruatie’ hebben, waarbij er een klein beetje bloed vrijkomt uit de baarmoeder.

4. Technisch gezien hebben baby’s geen knieschijven

Baby’s worden geboren met kraakbeen op de plek van hun knieschijven. Dit wordt later hard, en verandert dan in de knieschijven die volwassenen hebben.

5. De amandelen van baby’s hebben smaakpapillen

De smaak van een pasgeboren baby is heel gevoelig, omdat deze niet alleen smaakpapillen op zijn tong heeft, maar ook op zijn amandelen en in zijn keel. Baby’s kunnen onderscheid maken tussen bittere en zoete smaken.

6. De eerste poep van je baby stinkt niet, en ziet eruit als teer

via GIPHY

De eerste poep van je baby is een kleverige, teerachtige substantie. Dit is hoe het lijf van je baby de stoffen afvoert die in je baby’s darmstelsel zaten toen deze nog in de baarmoeder zat.

7. Pasgeboren baby’s kunnen last hebben van opgezette borsten (ja, ook jongens)

Dit komt doordat de baby is blootgesteld aan vrouwelijke hormonen in de baarmoeder. Dit zijn dezelfde hormonen waardoor de moeders borsten opzwellen tijdens de zwangerschap. Na een paar weken verdwijnt de zwelling vanzelf.

8. Er kan zelfs melk uit hun tepels komen

Weer door diezelfde hormonen, waar je baby aan blootgesteld wordt in de baarmoeder. Hmmm, een baby die zichzelf kan voeden… Misschien best handig?

9. Pasgeboren baby’s kunnen alleen dingen zien die 20-40 cm bij ze vandaan zijn

Daarnaast zien baby’s vlak na hun geboorte alles nog in zwart-wit. Rond de vier maanden kan je baby ook ver weg zien, en kleuren registreren.

10. Alle baby’s worden geboren met grijze of blauwe ogen

De oogkleur van je baby is gebaseerd op een proteïne genaamd melanine. Hoe meer melanine een baby aanmaakt na de geboorte, hoe donkerder de oogkleur. Dit proces van melanine-aanmaak is pas na een jaar definitief, dus in het eerste jaar kunnen de ogen van je baby nog donkerder worden.

11. De meeste baby’s komen ter wereld met een ‘vachtje’

via GIPHY

Dit heet lanugo, en deze haartjes zijn bedoeld om het lijf warm te houden. Meestal groeit dit haar op de rug, schouders, oren en het voorhoofd. De meeste baby’s worden geboren met dit ‘perzikvachtje’, en de haren vallen uit tijdens de eerste weken van de zwangerschap.

Lees ook: 13 Bizarre dingen die mensen vroeger met baby’s deden