Femke’s vrije dag: voor en na het moederschap

17.04.2017 10:26

Er verandert nog al wat in je leven als je moeder wordt. Niet alleen is er plotseling een extra persoon in je huis, maar ook is er een stuk minder vrije tijd. Of nou ja, tijd met je kind noemen we natuurlijk geen werk, maar laten we wel wezen: het is toch wat anders om als werkende twintiger een dagje te luieren en te Netflixen dan vrij te zijn als moeder/hardwerkende vrouw/vriendin die haar vriendinnen te weinig ziet.

Als ik iets goed kon, vroeger/pré-kind, dan was het wel uitslapen. En toen ik net als journalist aan de slag was, in een mini-appartement woonde en nog ongebonden was, deed ik dat dan ook steevast op mijn vrije dag. Echt waar, ik kon zo twaalf uur achter elkaar slapen. Om ’s ochtends tegen half elf wakker te worden, een kopje koffie te zetten, met een dekentje op de bank te kruipen en me door een stapel magazines heen te werken. Op mijn vrije dag kwam er zelden iets uit mijn handen en dat voelde heerlijk. Beetje lummelen in mijn joggingbroek, urenlang bellen met een vriendin, naar het plafond staren uit verveling, heel lang bezig zijn met mijn nagels lakken en het vijf keer overdoen omdat ik niet tevreden was. Tsja. Niks hoeven, het is een luxe die ik niet meer ken, besefte ik, toen Tripper Jeans me vroeg om te schrijven over mijn vrije dag vóór en na het moederschap.

En toch. De adrenaline die er tegenwoordig door mijn dagen vloeit geeft ook een kick. Door het moederschap beleef je meer, je haalt veel meer uit je dag, al helemaal op je vrije dag. Want je weet dat er gedurende de week taken blijven liggen, maar je wilt ook niet je hele vrije dag spenderen aan blauwe enveloppen openmaken, het balkon schrobben of een bezoek aan de tandarts. Je wilt ook eens wat anders doen. Neem afgelopen vrijdag. Dat was nu echt een ideale vrije dag. Oké, het kind moest gewoon naar school gebracht worden, maar ik kon er alleen al erg van genieten dat ik niet hoefde te haasten met douchen en haren föhnen, omdat ik dat kon uitstellen tot na ik Max had afgeleverd bij zijn juffie. Twijfelen of ik met mijn vette haren de Appie in durf doe ik trouwens ook niet meer, nu ik ver in de dertig ben…Wie maakt het uit hoe ik eruit zie als ik brood en kaas koop?

Toen ik tegen half tienen gedoucht en wel wat speelgoed van de woonkamer naar Max’ kamer verplaatste, ging de telefoon en besefte ik dat ik een belafspraak had met de Spaanse vesting van Me-to-We in Barcelona: Patas Arriba. Zo gaat dat met een eigen bedrijf. Helemaal vrij ben je nooit en zaken lopen altijd door. Dat vind ik ook het leuke: geen dag is hetzelfde en daardoor voelt het werk van blogger en online uitgever ook als één groot avontuur. Voor ik het wist, moest ik het gesprek alweer beëindigen en was het eindelijk tijd om naar mijn favoriete lunchtentje te gaan alwaar ik met een vriendin had afgesproken.

Zoals gewoonlijk hadden vriendin en ik weer niet genoeg tijd om echt goed bij te praten (is er iemand die haar vriendinnen genoeg spreekt in het spitsuur van het leven?) en moest ik haasten om op tijd op school te komen om Max te halen. Voordat ik de straat van de school inreed werd ik echter gebeld door een moeder van een vriendje van Max of mijn zoon bij hen mocht komen spelen, waarop ik volmondig JAAAA zei. Oioioi, wat had ik een zin om eens even lekker de stad in te gaan om te shoppen. Dat is toch wel een van de eerste dingen die erbij inschiet als je een druk bestaan hebt met man, kind, werk en verplichtingen. Tuurlijk, ik shop nog wel eens online, maar gewoon weer eens lekker door een winkelstraat struinen…daar kan toch weinig tegenop…

Nou ja, nu ben ik niet helemaal eerlijk: een terrasje aan het einde van zo’n best wel volle vrije dag, met op de stoel náást je je nieuwe aankopen en op het tafeltje vóór je een glas wijn, wetende dat je kind heerlijk met een vriendje speelt…dat voelt nog wel fijner dan zo’n pré-kind-hele-dag-luieren-dag.

Vrije dagen: ze zijn anders sinds het moederschap, maar zeker niet minder leuk!


Dit bericht is het resultaat van een samenwerking met Tripper jeans, maar de inhoud is 100% van ons. Kijk hier voor onze advertentievoorwaarden.

Een vrouw is op haar mooist als ze zich vrij voelt om te doen wat ze wil en te zijn wie ze wil. Daar is Tripper jeans van overtuigd. Het gaat om keuzevrijheid en bewegingsvrijheid. Life is a trip, vol hobbels, pieken en valkuilen. Wel zo fijn als je dan onderweg iets draagt wat lekker zit. Zo’n fijne Tripper jeans bijvoorbeeld: de strechable en betaalbare jeans die je billen een lift geeft. Tripper jeans koop je bij Jeans Centre. Meer weten? Ga naar tripperjeans.com