Fietsen en kinderen: tips voor de ‘eerste fiets’ aanschaffen

Fietsen is niet alleen gezond voor volwassenen, maar ook voor de kleintjes. Zo zitten er algemene gezondheidsvoordelen aan fietsen voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan het op peil houden van conditie en voorkomen van overgewicht.  Ook verminderd fietsen stress, krijgt het immuunsysteem van je kind een boost en zorgt het voor de nodige ontspanning.

Voor de kleintjes is het handig om te beginnen met zijwieltjes. De eerste échte fiets voor je kleintje is die zonder zijwieltjes, waarmee hij of zij echt deel uit gaat maken van het verkeer. Wanneer je kind klaar is voor de eerste echte fiets, is volledig afhankelijk van je kind zelf. Waarschijnlijk voel jij dit als ouder het best aan. Gemiddeld is dit rond het vijfde- of zesde levensjaar.

In dit artikel lees je meer over de eerste fiets en waar je op moet letten bij het aanschaffen van de eerste fiets.

De eerste ‘echte’ fiets

Is je kindje klaar voor zijn of haar eerste ‘echte’ fiets zonder zijwieltjes? Zorg ervoor dat deze fiets een juiste en passende is. Soms wordt er nog wel eens voor gekozen om een fiets op de groei te kopen. Dit is echter geen goede optie omdat dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Kies dus een fietst die past bij de lengte van je kind en waar trappers goed kunnen worden aangeraakt! Daarnaast is het ook als ouder lastig om je kind te leren fietsen op een echte fiets, als de fiets te groot is voor je kind.

Ga bijvoorbeeld voor de Cube Cubie 160 2022. Deze fiets heeft een wielmaat van 16 inch en is geschikt voor kinderen met een leeftijd van ongeveer 4 tot 6 jaar oud.

Tips voor de eerste fiets aanschaffen

Zorg dat de fiets goed staat afgesteld

Heb je een eerste fiets gevonden voor je kleintje? Dan kan het leren fietsen nu echt beginnen. Let er goed op bij aankoop dat het zadel, handvatten en pedalen geschikt zijn voor de lengte van je kind.

Kies je voor een fiets met of zonder stang?

Zeker als je je kind voor het eerst gaat leren fietsen op een eerste echte fiets, is het belangrijk dat hij of zij zelfstandig kan op- en afstappen. Een hoge stang is dan ook ongewenst en erg onhandig. Eenmaal gewend aan het fietsen, kan je de zadel weer omhoog verstellen op de juiste maat.

Remmen die werken

Heb je een eerste fiets gevonden met terugraprem of met een handrem? Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je kind makkelijk bij de remmen kan. Zeker als het fietsje alleen beschikt over een handrem is het belangrijk dat je kind hier goed bij kan en dat de remmen op de juiste manier afgesteld staan.

Veilig de weg op

Fietsen kan in het begin erg wennen zijn voor je kind. Zo nu en dan kan er nog wel eens een valpartij ontstaan als je leert fietsen. Zorg ervoor dat je kleintje extra veilig de weg opgaat. Koop daarom een aantal veiligheidsaccessoires. Denk bijvoorbeeld aan de vrolijke fietsbel van Basil Big Bell Polkadot of de Polisport Helm !

Geschreven door
More from Boyd

Kinderen en fietsen: Handige dingen om te weten over een fietshelm bij kinderen

Een fietshelm voor kindjes: je ziet het nog niet veel in Nederland....
Lees verder