Fietsen: Handige tips om je kind te leren fietsen

26.05.2022 21:10

Leren fietsen is een belangrijke stap voor kinderen. Sommige kinderen beginnen al met fietsen al zij 3 jaar zijn en andere rond hun 7e verjaardag. Gemiddeld beginnen kinderen rond de 5 jaar met fietsen. Het is vooral afhankelijk van je kind zijn of haar motivatie, motoriek, zelfvertrouwen, geduld en lichaamslengte.

Is jouw kind klaar om te leren fietsen? Lees in dit artikel handige tips om je kind te leren fietsen.

Begin met je voorbereiding

Hoe eerder je begint met de voorbereidingen om te leren fietsen, hoe makkelijker het gaat. Begin bijvoorbeeld met een loopfiets als speelgoed. Met een loopfietsje leert je kind al balans houden.

Merk je dat je kind nog moeite heeft met zijn of haar motoriek? Dan is de kans groot dat ze vaak gaan vallen als ze leren fietsen. Denk in dit geval eens aan fietsen met zijwieltjes. Let wel op dat de zijwieltjes op de juiste hoogte worden ingesteld. Doe je dit niet, dan raken de wieltjes snel de weg. Balans houden in een bocht wordt dan minder goed geoefend.

De eerste paar keren zal je kind vallen. Dit hoort er zeker in het begin bij. Leren fietsen heeft vooral te maken met leren balans houden. Begin je vroeg met je voorbereiding, dan heeft jouw kind alvast een voorsprong!

Leer fietsen als je kind er klaar voor is

Zorg ervoor dat je kind echt wilt leren fietsen, anders heeft dit geen zin. Probeer je kind niet te dwingen. Kinderen zijn verschillend in hun ontwikkeling.

Fietsen is voor kleine kinderen al moeilijk genoeg. Je moet je evenwicht proberen te bewaren, goed sturen en daarnaast ook nog eens je pedalen rondtrappen. Tot vier jaar zijn kinderen nog niet goed in gevaar herkenning in het verkeer. Zorg dat je in een veilige omgeving bent als je kind voor het eerst begint te fietsen.

Zorg voor goede bescherming

Hoe goed je ook op wilt letten, in het begin kan je als ouder een valpartij bijna niet voorkomen. Voorkom ernstig letsel en zorg daarom voor goede bescherming.

 

Kijk bijvoorbeeld eens naar de Polisport Helm. De roze variant heeft panterprint in de kleuren, zwart en wit.

Deze helm is in de maat XS verkrijgbaar en geschikt voor kinderen met een hoofdomtrek van 48 tot 52 centimeter.

Liever een andere variant? De Polisport Helm heeft ook een zwarte variant met stoere print. Als je vanaf het begin af aan je kind aanleert met een helm te fietsen, zal dit steeds meer gewenning worden.

Voor het eerst in het verkeer

Ga je voor het eerst je kind meenemen in het echte verkeer? Vanaf ongeveer je kind zijn of haar 4e á 5e levensjaar is het mogelijk gevaar waar te nemen en hierop te reageren. Vanaf dit moment is het veilig je kind mee te nemen in het ‘echte’ verkeer.

Laat in de eerste periode aan de binnenkant fietsen. Dit is niet alleen makkelijk om ander verkeer op afstand te houden, maar maakt aanwijzingen geven ook gemakkelijker. Houd voor het gemak de aanwijzingen die je geeft kort. Zeg bijvoorbeeld ‘groen’ bij een groen stoplicht, in plaats van ‘Kijk het stoplicht staat nu op groen’.

Vergeet niet om complimentjes te geven

Een hartverzakking krijgen door een verkeerde actie op de fiets zal vast een keer voorkomen. Maar vergeet niet om ook complimenten te geven aan je kind. Kinderen leren veel van positieve feedback in plaats van negatieve feedback. Ook houdt dit fietsen leuk voor je kind en zijn complimenten ook nog eens goed voor het zelfvertrouwen!