Ga nooit op zwangerschapscursus, zegt Marcel

18.03.2022 18:00

Marcel Langedijk is journalist, getrouwd met Carlijn en heeft een baard alsmede een dochter die Sammie heet. Op Me-to-we vertelt hij hoe het zover heeft kunnen komen. En over hoe het nu verder moet.

Ik zie mijzelf als een volleerd expert op het gebied van baby’s en alles wat daar bij komt kijken. Het kan niet heel lang meer duren voordat ik bij diverse gezaghebbende televisie- en radioprogramma’s mag aanschuiven om te vertellen over de voor- en nadelen van borstvoeding, de mythe omtrent de moederkoek en de hoeveelheid seks die je dient te hebben voor en na de bevalling. Tot die tijd zal ik mijn wijsheden, mijn parels op het gebied van het ouderschap, met jullie delen. Want ik ben niet alleen volleerd expert, maar ook bijzonder warm, liefdevol en immens genereus.

Dan volgt nu Een Wijsheid.

Deze is met name bedoeld voor degenen die momenteel in blijde verwachting zijn van hun aanstaande liefdesbaby. Het zal jullie – nog van harte gefeliciteerd trouwens – opvallen dat je tijdens de zwangerschap uit diverse richtingen dingen worden aanbevolen. Dingen die je moet kopen, dingen die je moet doen, dingen die je niet moet doen. Er zal door diverse instanties worden gezegd dat je twee kruiken moet kopen, terwijl andere functionarissen je zullen meedelen dat het matras in je babyledikant gaatjes moet hebben. Andere types zullen je bijkans dwingen een Prenatal-baby-inventaris van 27 kantjes aan te schaffen, alsmede stuitend lelijk biodynamisch speelgoed en heel enge boeken vol foto’s van bloederige bevallingen en verkreukelde baby’s.

Persoonlijk hebben wij dit alles genegeerd en de boeken en het lelijke speelgoed die we kregen ritueel in brand gestoken, maar doe vooral wat jezelf denkt dat goed is.

Dan nu – nee echt – Een Wijsheid. Ga niet op zwangerschapscursus.

Nou ja, doe maar wel, maar dan niet in zo’n groepje, want dat is niet best. Tenzij je graag op wandelvakantie gaat met volslagen onbekenden, dol bent op naaktvolleyballen in je Franse nudistenparadijsje of anderszins verzót bent op malle groepjes en gekke avontuurtjes. Voor alle anderen: neem een paar privélessen.

Wij hadden Hannah en die kwam drie keer langs om ons deugdelijk voor te bereiden – zat gewoon in de verzekering, dus niks geen Marcel is een verwende stervensrijke yuppiehipstersnob. In de boeken stonden nog steeds vieze plaatjes en het blijft lullig om voor iemand anders in een ongemakkelijke houding ademhalingsoefeningen te doen, maar het is altijd beter dan je met twintig andere stellen door zo’n avond te puffen op het geluid van parende walvissen in een walm van wierook.

Tenzij dat je ding is, natuurlijk. In dat geval is de groepszwangerschapscursus totaal niet gênant of awkward en ga je su-per-ge-zel-li-ge avonden tegemoet!

Lees ook: 9 Rare dingen die ik tijdens mijn zwangerschap gewoon móest eten (had jij dat ook?)