Me-to-We onderzoek: gebroken nachten zorgen echt wel voor spanning bij jonge ouders

04.07.2018 10:00

Herkenbare kop? Volgens onderzoek dat Me-to-we deed geeft maar liefst 45% van de in totaal 1861 ondervraagde moeders aan dat zij gebroken nachten als stressvol ervaren. Logisch ook wel, want niet slapen is de hel. En dan moet je als moeder op die schamele uurtjes slaap ook nog eens alle ballen in de lucht zien te houden. Pffff, dat kan dus vermoeidheid en spanning opleveren.

Uit het onderzoek blijkt dat wij vrouwen een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Daarnaast moeten we teveel van onszelf, kunnen we moeilijk nee zeggen, zijn we té veeleisend en willen we het liefst alles zelf doen. En perfect uitgevoerd ook nog graag. Zowel thuis als op het werk. Dat wil zeggen: de kinderen moeten op tijd gewassen en gevoed (en er nog een beetje leuk uitziend ook) op school afgeleverd worden, je doet je best een liefdevolle vrouw te zijn voor je partner, een gezellige vriendin met een rijk sociaal leven en een gewaardeerde, hardwerkende collega. Ga er maar aan staan. Niet zo gek dat maar liefst 50% van de moeders een spanningslevel tussen de 6 en de 8 aangeeft (op een schaal van 1 tot 10)!

Vervelend
Dat extra beetje onrust kan vervelend zijn. 1.541 vrouwen worden prikkelbaar of chagrijnig, 1.255 antwoordden vermoeider te worden en 764 moeders worden emotioneler als ze een stressvolle periode achter de rug heeft. Slechts 9% geeft aan minder eetlust te krijgen, terwijl 25% juist meer eetlust krijgt.

Herkenbare stressmomenten
Onaangekondigd bezoek terwijl je huis één grote bende is, je kind die z’n luier vol poept terwijl je net de deur uit wilde gaan of je peuter die al dagen niet goed wil eten. Herkenbaar? Jazeker, dat zal iedere moeder kunnen beamen. Stressmoment! Wist je dat maar liefst 35% van de moeders op Me-to-We aangeeft meerdere keren per week te maken te hebben met stressmomenten? Wij kunnen ons er wel iets bij voorstellen. Ze zeggen niet voor niks dat het leven met kleine kinderen tropenjaren zijn, toch?

Boosdoeners
Hoewel de ochtendspits thuis (kinderen aankleden, boterhammen smeren en naar school brengen), ruzies met je partner en een deadline op werk al behoorlijk pittig kunnen zijn, ervaren de meeste moeders dit niet als de grootste veroorzaker van innerlijke onrust. Naast gebroken nachten, zijn te laat komen (op het werk of net na sluitingstijd hijgend aan komen fietsen bij de opvang) en zorgen over de kinderen de grootste boosdoeners als het op spanningsmomenten aankomt. Zonde, want hierdoor liggen de meeste vrouwen (maar liefst 57,8%) ’s nachts uren te piekeren (terwijl die uurtjes juist zo kostbaar en belangrijk zijn!), maken ze vaker ruzie met hun partner en hebben ze veel minder geduld met hun kinderen. 13,1% van de ondervraagden geven zelfs aan agressief te kunnen worden tijdens periodes van stress. De vijf dingen waar de moeders van Me-to-We de meeste onrust door ervaren zijn: 1) werk, 2) de kinderen, 3) de financiële situatie, 4) hun relatie en 5) gezondheid. Gezinsuitbreiding blijkt ook een dingetje. Maar liefst 284 vrouwen van de 1861 krijgt het al benauwd bij het idee.

Wat helpt
Gelukkig weten de meeste moeders ook heel goed hoe ze zich moeten ontspannen om stressmomenten weer kwijt te raken. 1175 Vrouwen zweren bij een avondje Netflixen, 1031 vrouwen gaan gewoon op tijd naar bed, 770 ontspannen met een warme douche of bad, 631 vrouwen praten over hun stressmomenten en 544 moeders verwennen zichzelf met een lekkere maaltijd of reep chocola. 200 Moeders zweren bij meditatie of yoga en 194 zoekt hulp van een professional. 91% van alle ondervraagden slikt geen (natuurlijke) rustgevende middelen. De 9% die dit weleens doet geeft aan er vooral thuis baat bij te hebben.

N.B. Deze resultaten zijn gebaseerd op een onderzoek onder 1.861 vrouwen, dat Me-to-We uitvoerde in samenwerking met Passiflora. Passiflora Rustgevend Emotionele Balans bevat een krachtige combinatie van kruiden en mineralen. Passiebloem is rustgevend. Citroenmelisse en Valeriaan helpen bij stemmingswisselingen, Magnesium helpt bij vermoeidheid. En Zink helpt evenwichtig te blijven in stress-situaties. Dat is soms net wat je kunt gebruiken om redelijk kalm te blijven als de spanning met kids wat hoger oploopt dan normaal. 

*Voedingssupplement – kruidenpreparaat. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing. KOAG/KAG nummer: 11-0718-0869