Dit is waarom je geen dekentje over de kinderwagen moet gooien

dekentje kinderwagen
Het lijkt een handige oplossing tegen fel zonlicht: even een (dun) dekentje over de kinderwagen heen gooien. Toch blijkt dit eerder een gevaarlijk dan een goed idee.

In dit filmpje is te zien hoe de temperatuur in een kinderwagen in twintig minuten tijd oploopt tot 37 graden Celsius doordat er een dekentje overheen ligt. Experts waarschuwen ouders dat zelfs een lichte deken ervoor kan zorgen dat een baby een zonnesteek krijgt of erger nog: het verhoogt het risico op wiegendood.

Forensisch wetenschapper, expert als het gaat om sterfgevallen onder kinderen en voormalig kinderarts Torleiv Ole Rognum zei hierover tegen de Noorse televisiezender Tv2: “Kinderen moeten voldoende frisse lucht binnenkrijgen. Kinderen kunnen snel oververhit raken en moeite krijgen met ademhalen.”

“In de kinderwagen kan het extreem warm worden,” gaat hij verder. “Het wordt snel oncomfortabel en mogelijk zelfs gevaarlijk voor een kind. Als een kind het te warm krijgt, kan het zijn dat hij denkt weer in de baarmoeder te zijn. Dit is de reden dat de ademhaling kan stoppen.”

Baby’s zijn niet instaat om hun lichaamstemperatuur te regelen, waardoor ze een grotere kans hebben om oververhit te raken. Gooi dus voortaan geen dekentje meer over de wagen heen, maar zorg ervoor dat je kind niet in de zon staat en houd hem goed in de gaten.

Lees ook: Waarom je altijd op je moedergevoel moet vertrouwen.

(Bron: Mirror)

Geschreven door
More from Lisa

Bizar: gaat deze uitvinding in de toekomst premature baby’s helpen?

Het doet misschien een beetje denken aan een scène uit The Matrix, maar...
Lees verder