Gefeliciteerd: Gláucio en Márcia! Jullie mogen blijven. (En terecht zeg!)

Gláucio en zijn zus mogen blijven!

De 13-jarige Gláucio en de 18-jarige Márcia mogen met hun moeder in Nederland blijven. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff vanmiddag bekend gemaakt. De protestbijeenkomst bij het detentiecentrum in Zeist wordt nu een kinderrechtenfeestje.

Het gezin was afgelopen vrijdag opgepakt en in Zeist vastgezet om uitgezet te worden. De kinderen kregen eerder geen kinderpardon, omdat vader mogelijk betrokken is geweest bij oorlogshandelingen in Angola.
Gláucio is in Nederland geboren en Márcia was drie jaar toen zij naar Nederland kwam. Beiden kinderen zijn nooit in Angola geweest en spreken de taal niet. De verontwaardiging in het land was dan ook groot over de dreigende uitzetting van het gezin. De Kinderombudsman noemde de uitzetting ‘onacceptabel.’

Martine Goeman van Defence for Children is opgelucht en zeer gelukkig met het besluit van de staatssecretaris. “Dit besluit getuigt van respect voor de kinderrechten van Márcia en Gláucio. We hopen dat deze zaak aanleiding geeft om het kinderpardon in ere te herstellen en ervoor te zorgen dat gewortelde kinderen in Nederland niet meer worden opgepakt om uitgezet te worden naar een land dat zij niet kennen. Márcia en Gláucio zijn op en top Nederlanders en horen hier. Ze kunnen nu hun leven voortzetten en bouwen aan een toekomst in ons land.”

Defence for Children heeft de protestbijeenkomst die voor vanavond gepland stond bij het detentiecentrum in Zeist afgelast en veranderd in een feestje. Mensen die naar Zeist komen worden opgevangen en ingelicht door medewerkers van de organisatie.

Geschreven door
More from Tamara

Zo ziet het er dus van dichtbij uit, kinderen op de vlucht…

Hoe ziet het er van dichtbij uit, die kindjes die op de vlucht...
Lees verder