Geurige rijst met kip waar je lekker veel groente in kan verstoppen

pilav rijst
Barbara heeft eindelijk een gerecht gevonden waar best veel groente in zit en dat iedereen aan tafel lust – zelfs Barbara zelf.

Ik eet het liefst elke dag lekker hete, vegetarische, Indiase curry’s. Maar dat kan niet meer, en jullie snappen wel waarom! En hele rij dikke boeken met authentieke currygerechten staan nu op een boekenplank te verstoffen.

In een van die kookboeken vond ik dit gerecht, een beetje aangepast, waarvan een oud Indiaas vrouwtje zei dat zelfs haar kleinkinderen het lusten! Felix (7) en Morris (2) eten het ook. Thomas (30+) tolereert het geloof ik.

Indiase pilav rijst met wortel & kip

Je hebt nodig

400 g basmatirijst

1 1/2 grof geraspte winterpenen

2 uien gesnippert

2 stengels bleekselderij in kleine blokjes (die worden lekker onzichtbaar)

een plak gember van 2cm fijngesneden

2 grote tomaten grof geraspt (gooi de grote stukken vel weg)

1 gerookte kipfilet in kleine blokjes gesneden

(cashewnoten voor als je ook een vegetariër aan tafel hebt)

een zak spinazie

2 tenen knoflook

olie (zonnebloem of olijf)

2 eetlepels gemalen komijn (liefst zelf malen in een vijzel)

1 liter bouillon gemaakt van een groentebouillonblokje (kippenbouillon kan ook)

peper, zout

 

Zo maak je het

Zet een grote zware pan op het vuur, gooi er een scheut olie overheen zodra de pan warm is. Gooi alle groente (wortel, uien, bleekselderij, gember en tomaat) erbij en bak zachtjes tot alles glazig is. Goed roeren.

Doe de rijst erbij, roer even goed, en doe er een flinke scheut bouillon doorheen (een derde liter) tot alles net onder water staat. Roer goed en laat even pruttelen tot de rijst alle bouillon heeft opgenomen. Gooi er af en toe weer een scheut bij, totdat de rijst zacht is. Proef regelmatig of de korrel al goed is. Het duurt ongeveer 30 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Laat ondertussen de 2 fijngehakte tenen knoflook in een wok met olie zachtjes smelten (laat ze niet bruin worden!) en gooi handje voor handje de spinazie erdoor, steeds even wachten tot de vorige portie geslonken is en dan weer een handje. Beetje olijfolie, de komijn, zout en peper erover, klaar. Serveer apart voor als de kinderen het niet lusten, maar het lekker door de pilav roeren mag ook!

Als het bijna papperig is maar nog net niet, is het klaar.
Snipper vlak voor het einde de stukjes kip erdoor en serveer in kommetjes, met voor de vega’s een handje cashewnoten erop.

 

 

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Een boomhut, een tipi en pipowagen: de natuur in bij Het Kleine Paradijs

Midden in Friesland ligt Het Kleine Paradijs – en wauw! Wat een...
Lees verder